Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

“Ze komen hier en krijgen alles gratis”

Voor een tijdlang overheerste de haat in Nederland. Racistische opmerkingen en doodsbedreigingen voerden de boventoon. Pertinente onwaarheden werden de wereld in geslingerd. Wist jij dat een vluchteling in Nederland 40 euro per volwassen en 29 euro per kind per dag krijgt? Nee? Ik ook niet. Het klopt namelijk ook van geen kant. En toch werd dit plaatje vrolijk rondgestuurd op facebook, vergezeld met de al net zo vrolijke doodsbedreigingen en ‘onze oudjes eerst’ uitingen. Opvallend is dat diezelfde bedragen ook genoemd werden in berichten die door de Belgische haatzaaiers werd rondgestuurd.

asiel in Nederland

Van die Belgische kettingbrief is ook een hoax melding uitgegeven [ zie dehoaxwijzer]. In dit artikel wordt haarfijn uitgelegd dat deze bedragen geen zakgeld is dat een vluchteling krijgt. Het hier de kosten betreft voor de opvang van mensen die oorlog, verkrachting en dood zijn ontvlucht: “Het gaat hier om de gemiddelde kostprijs van onderdak, eten, medische en psychologische bijstand van de asielzoeker.” Zodoende zou het kostplaatje voor de Belgische of Nederlandse inzettende er ook anders uitzien. Die 40 euro is dus om de asielcentra draaiende te houden, om de salarissen van al die medewerkers te betalen, om de kachel te laten branden etc. Ik hoop dat de asielzoekers ook een deel van dit geld als zakcent krijgen. Dan kunnen ze tenminste een telefoonkaart kopen en hun familie bellen.

Als gevolg van de vele circulerende hoaxes hieromtrent in 2015, zag Theo Francken, Belgisch staatssecretaris voor asiel en migratie, zich genoodzaakt hierop te reageren om duidelijk te maken dat asielzoekers geen zakgeld van 40 € per dag ontvangen. Op Facebook plaatste hij op 23 augustus 2015 het volgende bericht: “Deze boodschap is ondertussen meer dan 2000 keer gedeeld op face-book. Straf, want er klopt niets van. Asielzoekers krijgen geen geld. Ik heb het al vaak herhaald en zal het blijkbaar nog vaak moeten herhalen. Asielzoekers krijgen GEEN geld. Enkel bed bad brood, materiële opvang dus, geen financiële steun. Het OCMW die in dat bed, bad, brood vooasielzoeker theo francken reageertrziet, krijgt uiteraard wel geld van Fedasil om in die opvang te voorzien (appartement/huis huren, eten voorzien, administratieve kosten, water, elektriciteit, begeleiding …). Het bedrag dat hiervoor voorzien wordt is ongeveer 40 euro per volwassene en 29 euro per minderjarige. Dat geld gaat dus naar het OCMW maar krijgt de asielzoeker nooit in zijn handen. Dit bedrag is hetzelfde bedrag als onder Maggie De Block en andere voorgangers. Dat is al jaren de regeling. Het zou fijn zijn moest deze rechtzetting ook 2000x gedeeld worden. Theo Francken”

De hoax was makkelijk te herkennen als opruiend, stigmatiserend en vals. En zelfs dan is nog te zien dat mensen het gretig overnemen en instemmend rondsturen. Het tegenbericht mocht op heel wat minder enthousiasme rekenen.

Minder makkelijk te herkennen zijn de berichten met een polariserend karakter die door de media worden verspreid. “Geef asielzoekers geen voorrang meer bij sociale huurwoningen” kopte de Volkskrant onlangs. Pardon? Wordt de krapte op de huurwoningmarkt dan veroorzaakt door vluchtelingen die massaal onze huizen inpikken? Nee, natuurlijk niet, zo vertelt ook Rutger Bregman ons in De Correspondent. Het artikel in de Volkskrant [en Telegraaf met eenzelfde opruiende kop], ging over de 13.500 asielzoekers die in het eerste halfjaar van 2015 Nederland binnenkwamen. Dacht je echt dat deze 0,08% van de Nederlandse bevolking de markt van sociale huurwoningen in een wurggreep kan houden? De krapte op de markt wordt veroorzaakt door de verkoop van sociale huurwoningen door de huurcoöperaties en hun weigering meer huurwoningen bij te bouwen. Dat weten die kranten zelf ook, en toch kiezen ze voor een sterk polariserende kop. Waarom? Waarom?

 

Lees hier deel II “De hulpkaravaan”

 

Verder lezen:

– Rutger Bregman, ‘Zelfs de Duitse schandaalpers schaamt zich voor ons vluchtelingenbeleid’, De Correspondent, 01/09/2015.

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to ““Ze komen hier en krijgen alles gratis””

 1. Alex says:

  Scandal of Europe’s 11m empty homes Housing campaigners denounce ‘shocking waste’ of homes lying empty while millions cry out for shelter.
  Freek Spinnewijn, director of FEANTSA, an umbrella organisation of homelessness bodies across Europe, said it was a scandal that so many homes have been allowed to lie empty. “You would only need half of them to end homelessness,” he said.

  http://www.theguardian.com/society/2014/feb/23/europe-11m-empty-properties-enough-house-homeless-continent-twice?CMP=share_btn_fb

 2. Alex says:

  Weigerden vluchtelingen echt ‘niet-halal’ hulppakketten?

  http://www.demorgen.be/buitenland/weigerden-vluchtelingen-echt-niet-halal-hulppakketten-a2445722/

  ‘Gelukszoekers weigeren hulppakketten want niet halal’, twitterde de Nederlanse extreemrechtse PVV-leider Geert Wilders dinsdag verontwaardigd. ‘Ongelooflijk. Allemaal terugsturen! #stopdeislamitischeinvasie’. In de bijbehorende video is te zien hoe aan de Macedonische grens een groep vluchtelingen achter prikkeldraad politieagenten met Rode Kruis-hulppakketten uitjoelt.

  Het bericht telt inmiddels meer dan tweehonderd retweets, maar elders op internet werd de video een week eerder al misnoegd gedeeld. De islamitische vluchtelingen zouden de pakketten niet blieven omdat het voedsel niet halal is, of omdat er een rood kruis op de pakketten afgebeeld staat.

  Uit de video zelf valt weinig op te maken over de beweegredenen van de hulpweigeraars. Waar komt deze verklaring vandaan? En klopt het wel?

  Wat is de bron?

  De door Wilders gedeelde video met in het Duits het onderschrift ‘Asielzoekers weigeren hulppakketten van het Rode Kruis: ‘Niet halal!”, is afkomstig van het YouTube-kanaal van ene ‘Wiener Fritzl’, die meerdere kritische video’s over migratie en de islam heeft gedeeld.

  Het filmpje is echter niet van hem, maar draagt het watermerk van Macedonische nieuwszender A1on.mk. In die versie van de video luidt het onderschrift, vertaald uit het Macedonisch, ‘Migranten weigeren steun uit Macedonië’. Over de reden waarom wordt niet gerept, alleen in de – inmiddels verwijderde – reacties werd er druk op los gespeculeerd. Sommige reaguurders onderschreven de ‘niet-halal’-lezing, terwijl anderen juist beweren dat het een reactie is op het brute politie-optreden een dag eerder.

  Na een speurtocht op de website van A1on.mk vinden we het bijbehorende nieuwsbericht. Volgens het artikel kwamen de migranten in opstand omdat ze al een tijdlang in de regen stonden en hen de grensovergang van Griekenland naar Macedonië werd geweigerd, en daarmee ook de mogelijkheid een schuilplaats tegen de stortbui te vinden.

  Klopt dit wel?

  Het is misschien van belang iets meer te weten over de context van de video. De beelden werden geplaatst op 22 augustus, de piek van de Macedonische vluchtelingencrisis. Nieuwsitems van Al Jazeera en Channel 4 News uit dezelfde periode tonen de chaos rond de Grieks-Macedonische grens.

  Migranten, voornamelijk vluchtelingen uit Syrië, rennen massaal de – voorheen open – grens over, terwijl de Macedonische politie probeert de stroom te stoppen met behulp van stungranaten. Dagelijks zouden duizenden mensen de grens bereiken, in de hoop via Macedonië de doortocht naar West- of Noord-Europa te kunnen maken.

  A1on-journalist Predrag Petrovic was tijdens het vermeende ‘no-halal’-incident ter plaatse in de grensstad Gevgelija. “Het was de derde dag na het sluiten van de grens”, licht hij toe in een e-mail.”‘De vluchtelingen bevonden zich al drie dagen in het niemandsland tussen Griekenland en Macedonië. Ze stonden al meer dan twee uur in de regen, zonder beschutting.”

  Er was veel onvrede, vertelt Petrovic, omdat het de meerderheid niet werd toegestaan de grens over te steken. “De politie liet elke paar uur 200 tot 300 vluchtelingen door, zoveel als de capaciteit van de trein naar de Servische grens toelaat.” Toen de voedselpakketten van het Rode Kruis arriveerden weigerde de wachtende mensenmassa onder luid nee-geroep de hulp aan te nemen.

  Laten we met deze kennis nog eens naar de video kijken, en vooral luisteren. ‘Wiener Fritzl’ schrijft in een reactie onder de door hem geplaatste video van A1on dat rond 00:21 te horen is hoe iemand roept: ‘not halal!’. Dat zou inderdaad kunnen, maar het is niet goed te horen wat er precies wordt gezegd. Wel duidelijk hoorbaar is de kreet “let us pass!”, laat ons door.

  Het Rode Kruis heeft zelf ook gereageerd op de video, en de geruchten dat de vluchtelingen de voedselpakketten weigeren omdat ze niet halal zouden zijn. De hulporganisatie bevestigt het verhaal van A1on; dat de vluchtelingen gefrustreerd waren door het sluiten van de grens en op dat moment geen hulp wilden, alleen toestemming om over te steken.

  Bovendien, meldt het Rode Kruis, wordt er bij de selectie van hulpgoederen altijd rekening gehouden met de ontvangers. “De voedselpakketten die in dit geval werden uitgedeeld, bestonden uit water, koekjes, ingeblikte vis, sap, thee, crackers, rozijnen, suiker, natte doekjes en plastic bekers. Geen van deze producten zijn niet-halal. De vluchtelingen weigeren de pakketten dan ook niet omdat ze niet-halal zouden zijn.”

  Oordeel

  Het is onmogelijk om precies na te gaan welke vluchtelingen om welke redenen de door de Macedonische politie aangeboden hulppakketten van het Rode Kruis weigerden. Dat er een paar ‘not halal’ riepen kunnen we niet uitsluiten.

  Maar de enige bron is anoniem YouTube-commentaar en dus niet erg betrouwbaar. Ook voor de bewering dat de islamitische vluchtelingen niets wilden aannemen met een rood kruis erop is geen enkel bewijs te vinden. Wel zijn er genoeg indicaties dat er meer aan het incident vooraf ging en bovendien bevatten de pakketten helemaal geen voedsel dat niet halal is.

  Bij elkaar opgeteld is de ‘not halal’-lezing van de situatie toch het minst waarschijnlijk.

  http://www.demorgen.be/buitenland/weigerden-vluchtelingen-echt-niet-halal-hulppakketten-a2445722/

 3. dillan says:

  Jullie zijn gek waarom komen er bijna alleen maar manne waar zijn de vrouwe en kinderen de gene die dit schrijven hebben een blad voor der hooft wordt wakker en kijk verder denk verder alles wat er gebeurd heeft een reden en aanleiding (macht.overname.) wat hier kan kan daar ook oorlog is er om de boel te verbloemen en devwaarheid te verbergen mensen dom houden

Leave a Reply