Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Vliegende Kinderen

Kinderen vinden vliegtuigen vaak fascinerend. Maar na een paar uur vliegen is de aardigheid er wel af. Jonge kinderen kun je moeilijk voorbereiden op een vlucht. Daarom moet jij al aan alles gedacht hebben vóór je ook maar één stap op het vliegveld zet. Hoe zorg je ervoor dat jouw kroost én de andere passagiers en fijne vlucht hebben? 

Toen mijn tweeling bijna een jaar was, ben ik met hen en hun biologische vader naar Indonesië gevlogen. De vlucht terug vanaf Jakarta deed ik in mijn eentje met de twee baby’s omdat hun vader besloot nog een maand langer daar te blijven voor vakantie. Het was pure idioterie, echt: ga niet in je eentje met twee kleine kids een lange vlucht maken. Maar ik heb wel veel geleerd over reizen met kids. Daarom hier een paar gouden tips voor vliegen met jonge kinderen.

Maar eerst dit. Een lange reis betekent meestal een bestemming waar je vaccinaties voor nodig hebt. Misschien moeten je kinderen wel malaria tabletten of iets dergelijks. Ga dit na vóór je tickets boekt. Ga langs bij je consultatiebureau. Ga langs bij je huisarts. Overweeg daarna nog eens of dit is wat goed is voor je kind. En voor jou. Waarom moet die reis ook alweer gemaakt worden?Wie doe je er nou een plezier mee? Het blijft een kwestie van afwegen, maar dat kun je alleen goed doen als je alle informatie hebt.

In het vliegtuig met de tweeling.

In het vliegtuig met de tweeling.

 

De Gouden Tips voor een vliegtuigreis met kids!

1) Gebruik de faciliteiten in het vliegtuig

Zorg dat je op de family-row zit. Dat is de rij stoelen direct aan het begin van de reeks, dus zónder een rij stoelen vóór zich. Je hebt meer beenruimte en kunt een smal wiegje voor je plaatsen. Je moet dit telefonisch met je maatschappij regelen. Vraag dan ook direct naar alle voorzieningen die ze hebben voor kids. Is er formule melk aanwezig? Babyvoeding? Luiers? Denk eraan dat jíj geen vloeistof door de douane mee mag nemen.

Baby in bedje in vliegtuig

Ze past nog nét in het KLM wiegje

2) Een eigen stoel

Echt jonge kinderen (meestal tot twee jaar) kun je op schoot houden de gehele reis. Dat is niet comfortabel maar wel financieel aantrekkelijk. Ik had één baby op haar eigen stoel en één op schoot. Vliegtuigen hebben een speciale gordel voor je kind die je vast maakt aan jouw gordel. Het systeem slaat nergens op en je kind zit geen procent veiliger vast aan jou. Maar dat zijn de regels dus je moet het ermee doen.

Als je een aparte stoel boekt, moet je kind in een door jou meegenomen voorziening zitten dat een eigen gordel heeft en die gekeurd is voor vliegen. In mijn geval betekende dat een veel te duur autostoeltje aangeschaft in één van de westerse shopping centra in Jakarta. Het probleem is dat kinderen de veiligheidsriem van het vliegtuig makkelijk zelf kunnen openen, dus je hebt een alternatief nodig dat je kunt bevestigen met de gordel van het vliegtuig. En geloof me, je wilt dat keurmerk op je stoeltje want anders kan het personeel jou met je kind zonder pardon uit het toestel zetten. Dat wilden ze bij mij ook doen, maar ik kon ze gelukkig het keurmerk in de handleiding laten zien. Je moet van te voren telefonisch doorgeven aan je vliegmaatschappij welk stoeltje je meeneemt en wat de maten daarvan zijn.

3) Een eigen bedje

KLM verschaft reismandjes voor baby’s onder de 9 kilo (bassinet). Die mandjes moet je reserveren en zijn alleen voor de mensen op de family row. Gebruik je zo’n mandje, neem dan een eigen lakentje mee. Meestal krijg je wel een fleece deken, maar een onderlaken is ook een must.

Een goed idee is je eigen bedje mee te nemen voor je kind. De deryan pop up bedjes zijn daar ideaal voor. Je kunt de bedjes in het gangpad zetten, of bij de nooduitgang. Je kind zit dan veilig in zijn eigen tentje, afgeschermd van de drukte van het vliegtuig. De baby-bedjes passen in een backpack. De peuterbedjes niet, dat is aparte handbagage.

Als je je kind op bed doet, volg dan zoveel mogelijk het zelfde ritueel als thuis zodat het kind begrijpt dat het de bedoeling is om te gaan slapen. Pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje lezen en slapen maar!

De deryan pop-up bedjes zijn ideaal.

De deryan pop-up bedjes zijn ideaal.

4) Je medepassagiers zijn je bondgenoten

Meeste mensen vinden kleine kinderen schattig. Stel de kinderen direct voor aan je buren en als hun reactie positief is, betrek hen bij je vlucht. Laat je kinderen met hen spelen, je kunt ze toch niet stil laten zitten op hun stoel voor uren. Haal diep adem. Des te beter de relatie met je directe buren, des te plezieriger de reis voor iedereen in het vliegtuig.

Ben je benauwd voor reacties van je medepassagiers? Deel dan aan het begin van de vlucht papiertjes uit waarop je je kinderen voorstelt en vertelt waar jij zit als men last heeft van je kids. Deel oordoppen uit als je een huilerig kind hebt. En als je wel buren treft die niet gediend zijn van (andermans) kinderen, dan kun je dat ook maar beter aan het begin van de vlucht weten zodat je tijd hebt om je kinderen aan andere mensen die wél enthousiast zijn te laten wennen.

5) Luchtdruk

Er bestaat neusspray voor kinderen die helpende druk bij het opstijgen en dalen tegen te gaan. Kleinere kinderen kun je aan de borst houden of een fopspeen geven. Grotere kinderen kun je een lolly geven.

Als je borstvoeding geeft, gebruik dit dan zo veel mogelijk om je kind te troosten en tevreden te houden. Ik zat twee kids tegelijk te voeden in het donker in een vliegtuig gevuld met mensen uit Indonesië en Maleisië. Natuurlijk ziet men dat een beetje, maar niemand doet daar moeilijk over, echt niet. Beter een blote borst dan een krijsend kind.

6) Buggy en/of draagdoek mee

Zorg dat je een buggy mee hebt, de paraplu variant, meestal tot max. 10 kilo. Je kunt je kind tot aan de ingang van het vliegtuig in een buggy meenemen. De buggy wordt vervolgens in het ruim gezet en staat weer voor je klaar bij de deur na landing. Ik had twee kids die beiden nog niet zelf konden lopen. Één kind ging in de buggy, de ander droeg ik in een draagdoek (Calin Bleu) op mijn buik en de bagage ging op mijn rug. Die draagdoek gebruikte ik ook om het kind dat op schoot zat te ondersteunen. Het is een gordel, deken, en nestje inéén.

buggy en draagdoek

Buggy en draagdoek. Let op: kies een lichte zomerdoek!

7) Speelgoed

Neem het lievelings beertje of doekje van je kind mee, het zal er enorm veel troost uit kunnen halen. Om te spelen kun je stoffen boekjes meenemen (die rol je zo lekker klein op), een blokjestoren (ook weinig inpakruimte voor veel items), een beetje duplo, een tekenboek en/of boekjes die je inkleurt met water (Kleuren met water). Meeste vliegtuigen hebben een tv toestel waar je kind naar kan staren. Ook een tablet is geliefd onder kinderen. Download van te voren de spelletjes en apps die je kind kan gebruiken!

8) Kleding

Neem veel kleren mee. Pyjama, slaapzak, lange mouwen, korte mouwen, dikke truien, broeken,… Als je werkt met laagjes kun je je kind snel aanpassen aan veranderende klimaat. Dat is bijvoorbeeld handig als je een overstap moet maken. Je wilt ook niet uitstappen in een tropisch klimaat met je Hollandse winterkleren aan.

9) Neem veel luiers mee en doekjes

Zelfs al is jouw telefonisch verzekerd dat het vliegtuig luiers en dergelijk op voorraad heeft, dan nog moet je zelf die dingen ook meenemen. Zul je immers net zien dat ze alleen de verkeerde maat hebben!

10) Wordt direct vrienden met de stewardessen

Je zult ongetwijfeld extra tijd en zorg van hun vragen tijdens de vlucht. Zorg ervoor dat ze je die graag geven. Stel de kinderen aan hen voor en betrek hen actief bij het welzijn van je kids.

 

Hier nog wat life hacks: www.kidsopreis.com

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply