Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Vinyl!

Handige tips voor de beginnende vinyl verzamelaar

Door Maarten Plutschouw

lisa simpson

Vinyl is terug! Na bijna verdrongen te zijn door cd’s begin jaren negentig, neemt de verkoop van het ‘zwarte goud’ weer toe en ook het aanbod aan beschikbare titels. Veel jonge mensen ontdekken nu voor het eerst het plezier van platen draaien, hierbij vaak niet gehinderd door enige kennis. Voor hen die wel enthousiast zijn en
nieuwsgierig, maar nog niet gepokt en gemazeld in de wondere wereld van het vinyl, hierbij een aantal handige tips om je op weg te helpen en om kosten te besparen.

 

Apparatuur

Muziekkwaliteit wordt bepaald door een keten van apparaten, de platenspeler uiteraard, maar ook de versterker en de luidsprekers. Luister je platen niet door kleine computerspeakers, maar zoek echte boxen. Tweedehands kun voor twintig/dertig euro hele mooie exemplaren vinden. Hetzelfde geldt voor de versterker en de platenspeler. Vooral in kringloopwinkels is degelijke elektronica te vinden voor enkele tientjes.

Koop geen torentjes, waar alles in en op zit, koop ook geen platenspelers die vooral uit plastic bestaan en onderdruk vooral de verleiding een nieuwe draaitafel aan te schaffen, bijvoorbeeld een Crosley, ook al zien deze er nog zo fancy uit. Geloof me, je hebt geen USB ingang nodig op een platenspeler.

Probeer een draaitafel te vinden van een degelijk middenklasse merk; Technics, Dual, Philips of zelfs Sony. Kijk vooral of het werkt, degelijk gebouwd is en of je veel zelf kunt afstellen, zoals gewicht en snelheid. Hier is de stelregel: hoe minder automatisch, hoe beter. Voor een hele keten van redelijke kwaliteit moet je al gauw rekenen op honderd euro als je het tweedehands koopt. Als beginnende platendraaier moet je ook eigenlijk niet veel meer uitgeven, upgraden kan altijd nog.

 

Platen kopen

girl with vinylZoals gezegd, is het aanbod aan nieuwe platen de afgelopen jaren sterk gestegen. Bijna alle nieuwe muziek is ook op plaat te krijgen. Voor oude titels heb je de keus uit tweedehands exemplaren en herpersingen. Wanneer je wil besparen in de kosten, is het handig om het volgende in het achterhoofd te houden: – Zijn de tweedehands exemplaren vrij voorradig, in goede staat? In dat geval is het meestal een betere en goedkopere, keuze dan een herpersing, die al gauw 20-25 euro kost.

De zoektocht naar goede en goedkope platen is gebaat bij twee belangrijke zaken: – weet wat je zoekt en wat voor jou de maximumprijs is – heb geduld. Vooral dat laatste is belangrijk. De meeste platen die je zoekt kom je vroeg of laat wel tegen. Als je de verleiding kunt weerstaan van direct het eerste exemplaar kopen dat je tegenkomt, of het bestellen via Ebay, kan dat een hoop geld besparen.

Een handige strategie hierbij is om van platen die je zoekt eerst een goedkopere, kwalitatief mindere versie aan te schaffen. Loop je een keer tegen een betere versie op, vervang hem dan.

Bovenstaande tips gelden vooral voor pop/rock/jazz platen. Wie klassieke muziek zoekt, doet er goed aan kringloopwinkels af zoeken. Daar zijn dozenvol platen te vinden van alle grote componisten, hoes en vinyl nagenoeg altijd in perfecte staat voor prijzen van vijftig cent tot twee euro.

 

Platen onderhoudentaking-care-of-your-collection

Heb je eenmaal een mooie collectie platen, zorg er dan goed voor:

– Berg je platen na het spelen direct weer op in de hoes.

– Gebruik bij voorkeur binnenhoezen met plastic aan de binnenkant.

– Bewaar je platen staand, nooit liggend,

– Leg ze niet in de zon, anders kunnen ze een beetje smelten en krom trekken

 

Laatste tips

In elke bovenstaande categorie is het mogelijk veel te veel geld uit te geven aan audiofiele speeltjes. Informeer je goed, op internetfora is werkelijk alles te vinden, over naalden en platenspelers, over versies en persingen, zelf over manieren om je platen schoon te maken. Als je wil upgraden, kies dan altijd voor de grootste verbetering voor de kleinste investering. Op die manier hou je geld over voor de meer zinvolle zaken in je leven.

 

record

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply