Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Congres Rewriting Biography

Aankondiging

Congres ‘Rewriting Biography’

Op woensdag 19 oktober organiseert de Werkgroep Biografie van het Tijdschrift voor Biografie het congres Rewriting Biography. The past (long) 25 years’. Op het congres zal ik ook met een poster over mijn onderzoek naar de gezusters Boissevain te vinden zijn.

poster congres Het congres zal zich buigen over de vraag hoe er in de afgelopen decennia geëxperimenteerd is met het biografisch narratief. Het antwoord zal komen van een keur aan buiten- en binnenlandse sprekers uit academisch- en populair-biografische kring: Yvonne Hirdman, Thomas Etzemüller, Elisabeth Leijnse, Maaike Meijer, Myriam Erverard, Elisabeth Lockhorn, Pauline Micheels, en Jaap Bos.

Natuurlijk ben ik enthousiast over de komst van Elisabeth Leijnse, die de recente prijswinnende dubbelbiografie schreef van twee strijdbare zussen, Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk. Zie ook deze blog over dit boek. Maar ook de theoretisch goed onderlegde en zéér gewaardeerde historicus Thomas Etzemüller zal een lezing geven. Ook interessant is de komst van Yvonne Hirdman die een indrukwekkende publicatielijst heeft opgebouwd in vrouwengeschiedenis. Van haar hand is ook de biografie over de socioloog en politica Alva Myrdal.

Na de lezingen kunnen we ons laven aan een openbare Masterclass waarbij promovendi hun werk voorleggen aan reeds gelauwerde biografen. Na deze uitwisseling van ervaringen van deskundigen, kun je je vermaken op de Biografenmarkt waar ook ik te vinden zal zijn met mijn werk. Naast de posters zijn er ook Zeepkist-presentaties door enkele onderzoekers die hun werk extra voor het voetlicht willen werpen. Daar vind je zodoende Myriam Erverard die iets over haar nu al legendarische biografie over Rosa Manus zal vertellen; Maaike Meijer over “Fritzi” (F. Harmsen van Beek); Pauline Micheels over Henriette Boas; en Jaap Bos over zijn recente project.

Afsluitend geeft Elizabeth Lockhorn een lezing over haar biografie van Andreas Burnier, waarvoor zij de Henriëtte de Beaufort-prijs 2016 kreeg uitgereikt.

 


 

Locatie: Senaatszaal. Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen.

Tijd: 09u30-18u00 (inclusief borrel).

Kosten deelname: 20 euro (abonnees van Tijdschrift voor Biografie en studenten 15 euro).

Mail voor informatie en aanmelding naar Rozemarijn van de Wal (r.van.de.wal@rug.nl).

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Congres Rewriting Biography”

  1. […] Zie deze blog voor de aankondiging en het programma. […]

Leave a Reply