Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Repair Café

Wij leven in een wegwerpmaatschappij. Alles van waarde is waardeloos geworden. Spullen die je in de winkel koopt, verliezen minstens de helft van hun (financiële) waarde zodra je de drempel over bent. Het is goedkoper om een nieuw product aan te schaffen dan om je spullen te laten repareren. Daar zit natuurlijk iets heel pervers in. Maar dit is wat het kapitalistische systeem ons voorschrijft. Consumeren Consumeren. Werken om te kopen.Repair cafe logo

Het kan ook anders. Het kan beter.

Het initiatief Repair Café zet zich in om deze gevaarlijke verspilling en milieubelastende praktijken tegen te gaan. Bij het Repair Café vind je mensen die nog weten hoe je kleding, elektra, meubels en dergelijk moet repareren. Op hun website wijzen ze erop dat reparatiekennis in Nederland is verdwenen. Het café is een plek waar de handige mensen hun kennis kunnen inzetten en overgedragen.

Helaas merkt het Café dat producten steeds moeilijker te repareren zijn. Apparaten zijn niet meer open te krijgen, ze zijn verlijmd, versmolten of er is sterk gespecialiseerd gereedschap nodig. Sijas Akkerman, hoofd Voedsel & Grondstoffen bij Natuur & Milieu zei daarover tegen Repair Café: “Het kortetermijnbelang van fabrikanten – zoveel mogelijk nieuwe elektrische apparaten verkopen – gaat boven het belang van consumenten.” [lees het hier] Zij roepen daarom op tot een repareerbaarheidslabel en het langer beschikbaar maken van reserve onderdelen.

Niet weggooien maar maken.items

Je kunt je kapotte spullen (kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed) meenemen naar een Repair Café. Daar kun je samen met een deskundige vrijwilliger je spullen maken met gebruik van hun gereedschap en materialen. Het kan vrij druk zijn, dus raden ze aan om met één kapot item per keer te komen. Het meebrengen van koekjes wordt ook erg geapprecieerd!

Het is geheel gratis, maar een vrijwillige bijdrage vinden ze wel fijn. Ook moet je wel betalen als je nieuwe materialen gebruikt, bijvoorbeeld als er een snoer van hen aan je toestel moet worden gemonteerd. Dan betaal je natuurlijk voor dat snoer.

Je hebt zulke cafés door het hele land (en wereld). Ze zijn beperkt open, dus kijk voor een café bij jou in de buurt en de openingstijden op: http://repaircafe.org/bezoeken

 

repair cafe

Repair Cafe Groningen

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Repair Café”

Leave a Reply