Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Kerstversiering met kinderen

Na een tijdje enkel blogs over Geschiedschrijving, is het weer tijd voor een blogje over DIY & Knutselen. Dit keer ga ik met mijn twee peuters aan de slag om kerstversiering voor de kerstboom te maken. Deze knutselmiddag is heel makkelijk te doen met je kinderen en het hoeft bijna niets te kosten.

tafel met knutselspuleltjes en een kindje die iets pakt van de tafel om te gaan plakken

Knutselen aan de Keukentafel

Knippen en plakken is een goede oefening voor peuters. Collages maken is daarom een goede tijdsbesteding die kinderen zelf vaak erg leuk vinden. Zoek oude tijdschriften of folders en knip alle plaatjes uit die aanspreken, zoals een bal, een kindje, iemand op de fiets, dieren, eten e.d.. Laat de kinderen zelf de uitgeknipte figuren uitkiezen en op hun papier plakken. Zo maken ze een mooie poster. Dit is extra leuk als je een thema gebruikt, zoals nu met kerstversieringen. Andere ideeën zijn een koffer vullen met vakantiespullen, of een medische koffer vullen met plaatjes uit de folder van de drogist, of een tafel tekenen en deze laten dekken met plaatjes uit bv de Allerhande. Mogelijkheden genoeg!

Kerstboom versieringen

Een kerstboom vol glazen ballen is natuurlijk niet geschikt voor een huis met kleine kinderen (of katten). Maar wat hang je er dan in? Betrek je kinderen bij het grote feest door ze zélf de versiering te laten knutselen!

Dit heb je nodig:knutselende peuters

  • dik gekleurd papier, of papier dat je op kartonnetjes plakt
  • schaar
  • een hoop glitters, confetti, stickers, kralen, en ander klein fleurig spul
  • hobbylijm of behangplaksel
  • kwastje
  • linten of touwtjes
  • perforator

 

De kosten zitten enkel in de aanschaf van het gekleurd papier, de lijm en de glitters en kleine versieringen die de kinderen op de papiertjes zullen plakken. Je kunt versiering met een kerstthema zoeken, of gaan voor de reguliere hobby glitters en klein spul. Dat kun je vinden in hobbyzaken, maar ook in de budgetwinkels zoals de Euro-winkel of Op=Op zaken. Ik vond onder andere houten lieveheersbeestjes, kleine vlindertjes, foampaardjes, hartjes, en maakte het af met een zak confetti en groene glitters.

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je ze zelf de figuurtjes laten uitknippen, of jij neemt deze taak op je. Voor een rechte ster kun je twee driehoeken tekenen over elkaar heen. Je kunt ook klei-vormpjes of bakvormjes e.d. overtrekken, bv van hartjes en sterren. Trek ze over en knip ze uit.kerstversiering

Doe de lijm op een schoteltje. Laat de kinderen met een verfkwastje de lijm op de papieren vormpjes en de versieringen strijken. Ze kunnen zo eenvoudig hun papiertjes volplakken.

Een beetje behanglijm voldoet ook prima en is lekker goedkoop. Maak dan een beetje behanglijm aan en bewaar deze gewoon steeds in een luchtdicht bakje. Schep het op een schoteltje voor gebruik. 

Laat de papieren figuren drogen.

Perforeer een gaatje met een perforator

Knip een stukje touw of lint af en trek deze door het gaatje. Knoop de lint dicht.

Klaar!

kersboom versiering door kinderen

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply