Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Hexennacht

Gisteren werd ik opgeschrikt door een telefoontje van Omroep Gelderland. De beste man wees me erop dat het al snel 19 mei was. Of ik voor hun rubriek De Dag Van,…. iets wilde vertellen over het hoe en wat over de Heksennacht, en dat ik het zo jammer vind dat het niet meer gedaan wordt in Nederland. 

Nou dat wilde ik wel! Want wie weet luistert er iemand die geïnspireerd raakt!

 

En om die eventuele geïnteresseerden te assisteren, heb ik de oude website van de Heksennacht weer online gezet. Je vindt het hier: www.esmeraldatijhoff.nl/heksennacht

Toen ik eerder dit jaar in Brussel was voor een optreden van  Pullet Rocks, lagen in die LGBT-kroeg flyers voor een Heksennacht. Daar bleek een nieuwe groep bezig te zijn. En in Gent bleek ook een groep, FEL, al bezig! Hopelijk komt het in Nederland ook weer van de grond.

Beluister hier het interview

Verder lezen

Wil je nog meer weten over de Heksennacht?

Lees dan hier mijn blog: 19-mei-heksennacht

Of kijk hier voor een artikel op LOVER: De terugkeer van heksennacht 

In Atria ligt het archief van de Heksennacht. Van Groningen zelfs het actuele materiaal tot ca 2010. Ze schreven een artikel over het oudere materiaal:  heksennacht-take-back-night

En natuurlijk moet je ook even kijken op de site van Tweedesekse!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Hexennacht”

 1. Evie says:

  Hey,

  leuk dat die site terug online staat 🙂 Ik ben lid van FEL, wij zijn sinds vorig jaar terug begonnen met een Take Back The Night / heksennacht in Gent te organiseren:
  https://tweedesekse.wordpress.com/2016/07/15/ruimte-voor-onze-verhalen-dit-was-take-back-the-night-2016/

  Er was ook een nacht in Brussel, die organiseerden wij niet maar we liepen mee. Die is aangevallen door politie (een undercoverflik sloeg door en begon te kloppen op ons).
  https://tweedesekse.wordpress.com/2017/02/12/politiegeweld-op-vrouwen-tijdens-tbtn-brussel-op-11022017/

  Evie

 2. admin says:

  Hey bedankt voor je bericht en de links! Super dat er in Gent en Brussel weer Take Back The Night acties zijn, ik hoop dat het zich snel verspreid. En dat de politie gaat dimmen met dat machtsvertoon!
  De groepen in Groningen hadden altijd een discussie over de politie. Omdat er elk jaar veel agressie van mannelijke omstanders was, wilde de politie de demonstratie begeleiden. Dat doen ze sowieso graag bij demonstraties: kunnen ze je ook even in de gaten houden. Maar ja, een Reclaim the Streets onder politie begeleiding mist haar doel wel héél erg. Dus we hadden altijd onze eigen ordedienst van vrouwen voor de demo, dat werkte over het algemeen prima.
  Maar dat de politie de agressors zijn voor een vrouwendemo tegen seksueel geweld,… dat is wel héél cru zeg!

Leave a Reply