Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Zwarte Grond

Het is weer tijd om in de tuin bezig te gaan, April is voor veel planten een geschikte tijd om te planten en de boel kan nu ook bemest worden. Tijd voor mij dus om eens in die business te duiken. Mijn achtertuin was al veranderd in een chronische modderpoel doordat er aarde op een dikke kleilaag is gestort (de Groningse blauwe klei loopt hier meters diep). Dat wil ik nu beter doen. Maar alles afgraven en aarde laten storten is echt veel te prijzig. En is het wel nodig? Wat zit er eigenlijk in die zwarte aarde die te koop is bij tuincentra? 

zwarte grond

 

De potgrond die je koopt bestaat voornamelijk uit turf (70+%). En laat de winning daarvan nu zeer belastend zijn voor het milieu. Het zal ook wel weer niet. Turf wordt uit natuurgebieden gewonnen, waarbij je voornamelijk moet denken aan de Baltische staten. Het wordt er simpel afgegraven en vervoerd naar het Westen.

De turf heeft de eigenschap vocht vast te houden, maar het bevat zelf geen voedingsstoffen. Daarom wordt de turf gemengd met meststoffen, zoals kunstmest. Voor vegetariërs en veganisten is er nog meer naar nieuws. De aarde wordt vaak ‘verbeterd’ met vermalen beenderen, veren en of bloed uit de veehouderij,…

gif in grondNu zag ik ook zakken liggen met tuinaarde. Het is stukken goedkoper dan potgrond, wat natuurlijk al direct verdacht is. Een beetje googelen geeft als resultaat dat deze zakken onder andere vervuilde grond of rioolslib bevatten. Ieuw. En ook deze grond bevat vaak ‘meel’ uit de veeindustrie,…

Nou lekker dan. Zelfs aarde is niet vegetarisch.

Wat te doen? Je kunt biologische potgrond of tuinaarde kopen, of grond met het RHP-keurmerk. De turf wordt dan minder banaal afgegraven zodat de natuur zich kan herstellen. Bovendien bevat het er minder van. De biologische grond bevat tevens geen onderdelen van dieren.

Probleem is wel de prijs. Dus ik ga zelf maar aan de slag. Je moet er even de tijd voor nemen, dus begin maar direct aan je eigen composthoop. Bladcompost en kokosvezel (zoals de tabletten van de AH moestuintjes) zijn een prima vervanger voor turf.

 

DIY: Bladcompost:

 • Verzamel lekker veel bladeren,
 • stop ze in vuilniszakken,
 • voeg er wat grond aan toe, liefst uit een bosrijke omgeving,
 • prik wat gaten in de zakken,
 • Laat het staan voor een paar maand of jaar

Populier, appel, linde, wilg, es, kastanje en vlier verteren snel en deze bladcompost kun je het voorjaar erop al gebruiken.

Je kunt de compost verbeteren met kokosvezel. Je koopt dan een samengeperst blok kokos, voegt er water aan toe en mengt het door je potgrond (maximaal 1/3 mag uit kokos bestaan).

zwartegrond met kiem

DIY: Potgrond

De ecologische vereniging Velt geeft dit recept:

 • 40% tuingrond zorgt voor verankering, plantenvoeding en bodemleven;
 • 30% kokosvezel of houtschorscompost maakt je mengsel luchtig en houdt water vast;
 • 20% verteerde compost brengt extra voeding aan en houdt water vast;
 • 10% grof zand zorgt voor drainage (niet nodig als je tuingrond al veel zand bevat);
 • Op zandgrond kun je eventueel nog 3% bentoniet (kleimineraal) toevoegen.

Mix de grond heel grondig, bijvoorbeeld met een cementmixer op je boormachine.

Test of de compost goed is voor je het door je mengsel heen doet. Hiervoor kun je een kiemtest doen met tuinkers. Volgens Nudge werkt die super. Zaai een vast aantal zaadjes tuinkers in een laagje vochtige compost dat je in een schaaltje hebt gedaan. Zaai dezelfde hoeveelheid zaadjes in een schaaltje met normale tuinaarde. Als er 10-20% minder zaadjes ontkiemen, o als de blaadjes geel en bruin worden, dan is de compost nog niet voldoende verteerd.

Wormenhotel

Voor de echte diehard is er ook nog de Wormenbak. Dat is dus een wormenhotel waar je je groenteafval aan voert. Je wint er vloeibare mest uit. Lees hier hoe je dit doet.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “DIY: Zwarte Grond”

 1. A.C.W. Nederpelt says:

  weet jij wat as, met de aarde doet?

Leave a Reply