Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Zoutdeeg

Tegenwoordig kun je alles kopen. Maar voor het milieu én je portemonnee is het fijner als je zelf aan de slag gaat. Daarom zal ik simpele DIY (Do It Yourself) recepten plaatsen. Dit keer gaan we zoutdeeg maken. Het lijkt erg op de klei die we eerder hebben gemaakt, maar die klei was voornamelijk om mee te kleien. Zoutdeeg droogt heel hard op en is lang houdbaar. Zoutdeegfiguren zijn daardoor een fantastisch cadeau om weg te geven.

Wat heb je nodig:zoutdeeg2

2 delen bloem

1.5 deel zout

1 deel water

slaolie of zonnebloem olie

plakaatverf (optineel)

lak (optineel)

 

Zo doe je het:

Meng het zout met het water en de olie. Voeg dan in delen de bloem toe en blijf kneden tot het geheel goed kneedbaar is. Voeg per 100 gram bloem een eetlepel slaolie toe. Je moet steeds heel goed kneden zodat het water wordt opgenomen voordat je er meer  bijvoegt. Zo zorg je ervoor dat het niet te nat wordt. Als het lekker kneed kun je leuke vormpjes uitsteken, een krans vlechten of vrij boetseren. Wil je het later ophangen? Prik dan alvast een (relatief groot) gaatje in het figuurtje.

Je kunt het deeg in een afgesloten plastic zak bewaren tot je het gaat gebruiken.

Drogen of bakken

Na het knutselen volgt het bakken. Afhankelijk van de dikte van het figuurtje kan dit erg tijdrovend zijn. Je kunt het deeg gedurende een paar dagen op kamertemperatuur laten drogen. Of bak het in de oven 1 tot drie op 100 graden Celsius. Je zoutdeegfiguur is pas goed als het een steenachtig geluid laat horen als je er tegen aan tikt met een vork.

Nu kun je de figuren samen gaan verven. Je kunt hiervoor gewoon plakkaatverf gebruiken. Tot slot nog even aflakken met hobbylak of hoogglanslak. Welke lak maakt echt niet uit, gebruik gewoon lak dat je al in huis hebt.

Tips!

Je kunt het deeg van te voren kleuren door het water te vervangen door koffie (bruin), of bietensap (rood), (eetbare) kleurstof, of meng simpelweg de plakkaatverf direct door het deeg.

Voor een betere elasticiteit van het deeg voeg je een per 100gr bloem een halve eetlepel wijnsteenzuur toe (toko of natuurwinkel).

Versier je figuur met schelpen, kralen of glitters!

geverfd en afgelakt zoutdeeg

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply