Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

De Rode Anjers van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag in Oost-Europa

In Nederland merk je weinig van 8 maart. Er wordt wel wat georganiseerd, maar als gemiddelde burger die geen radio 1 luistert heb je geen idee van het bestaan van zoiets als een ‘Vrouwendag’. Dat was in Oost-Europa dus wel anders, daar was vrouwendag een integraal onderdeel van het staatsfeminisme tijdens het communistische regiem. Vrouwen werden die dag geëerd als moeders, echtgenotes en vrouwelijke arbeiders. Kinderen schreven opstellen over Clara Zetkin op school, vrouwen kregen cadeaus en een dagje uit van hun bazen. Iedereen deed eraan mee.

Maria Jose DuvalleJe kunt het ietswat vergelijken met hoe wij Moederdag beleven. Het was geen dag van actie voor de rechten van de vrouw, maar een dag van eerbied voor de baarmoeder en diens opoffering. In ieder geval overleefde dit sterk ingebed feestdag de revoluties, zij het in afgezwakte vorm. Dus toen wij jaren geleden in Slovenië op 8 maart besloten nog even een serie supermarkten leeg te trekken, kregen wij bij alle winkels en tankstations pardoes een rode anjer aangeboden.

Rode bloemen (rozen en anjers met name) zijn een symbool voor revolutionair socialisme. Rood is natuurlijk de kleur van het communisme, maar ook van  ‘het bloed der arbeiders’. Anjers in het bijzonder dragen een zware symboliek met zich mee. In 1889 werd de anjer tijdens de Tweede Internationale (Socialistische Arbeiders-Internationale) verkozen tot hét symbool van de arbeidersstrijd. Arbeiders droegen de bloem dan ook op de Internationale Dag van de Arbeid (1 mei). De rode anjer op vrouwendag komt dus voort uit de viering van de vrouw als arbeider.

Je kunt ervan denken wat je wilt, maar door iedere vrouw een bloem te geven was Internationale Vrouwendag wel ineens zichtbaar en tastbaar. Nu moet het alleen nog een sterke internationale  emancipatorische strijd worden, in plaats van een veredelde Moederdag.

banksy

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply