Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Alles moet gratis

Ik krijg regelmatig het verzoek in mijn mailbox om een lezing te komen geven over vrouwen in de geschiedenis.  Ik doe het graag, maar er is één obstakel; er is nooit budget.

geldNu ben ik zeker niet vies van vrijwilligerswerk, ik zet me regelmatig in voor mensen in nood. Maar dit is geen vrijwilligerswerk. Dit is onbetaalde arbeid. Een aantal jaar geleden runde ik mijn eigen bedrijf in webdesign en tekstredactie. Als zzp’er werd ik bijna dagelijks benaderd door bedrijven die dachten dat ze mij konden uitknijpen. Of ik even gratis een interview wilde doen voor hun blad (à 10 uur werktijd; 2 uur voorbereidingstijd, 1 uur telefonisch interview, 5 uur uitwerktijd, dan gezeur met de redactie en nog een 2 uur aanpassingen doen). Gratis een website in elkaar wilde zetten, mét alle teksten natuurlijk (circa een week werk). Want goed voor mijn exposure, en ik zou er natuurlijk goede contacten mee opdoen en wellicht zo nog meer opdrachtgevers vinden. Die ook alles gratis willen.

Nu ik aan de universiteit werk, krijg ik nog steeds regelmatig verzoeken binnen om lezingen en debatten te organiseren. En nog steeds wil iedereen alles gratis. Bedrijven, gemeenteraden, particulieren,… niemand heeft een budget. Wat is dat toch, die vanzelfsprekendheid dat mijn arbeid, mijn kennis en mijn tijd geen geldelijke vergoeding verdient. Waar moet ik dan mijn brood van kopen, de huur van betalen, en waar moet ik de oppas van betalen om voor jou op te kunnen komen draven op je evenement waar jullie lunch luxer is dan mijn onkostenvergoeding?

Ionica Smeets, heldin en Hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden liep tegen hetzelfde probleem. Zij rekende even fijntjes uit hoeveel een lezing behoort te kosten. Als ZZP’er heb je geen loon, alle omzet moet worden behaald in dat ene uurtje dat de lezing gegeven wordt. Je ziektekostenverzekering, de pot voor de onregelmatigheid van inkomen, je pensioen. Het zit allemaal in dat uur. Dat uurtje is bovendien geen uurtje. Het omvat ook het overleg met de opdrachtgever, de voorbereidingstijd om de lezing op maat te maken, de tijd om de presentatie in elkaar te zetten, en natuurlijk moet het geheel geoefend worden. Dan is er de reistijd, het uur dat je aanwezig bent vóór de lezing om de techniek te testen en de tijd na de lezing zodat het publiek nog vragen kan stellen in de pauze. Smeets rekende uit dat zij zodoende twee complete dagen bezig is voor een lezing. Het minimum uurloon voor een specialist had zij ook al uitgerekend: 65 euro per uur. Reken maar uit hoeveel een lezing eigenlijk kost,…

geld vrouw

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply