Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Everdus Tijhoff: Beklag eener Geldersche juffer (1784)

Ook van mijn eigen familie kom ik af en toe historische documenten tegen. Mij is ooit ingefluisterd dat een ieder die Tijhoff als achternaam heet, bloedverwant is. Daarom eigen ik mij deze Everardus Tijhoff toe, die in 1784 een pamflet uitgaf met de klinkende titel:  Beklag eener Geldersche juffer, in eene der ongesterkte steden, bij het inrukken en wegjagen, van een corps vijandelijke hussaaren.

Deze voor-voor-ouder was boekdrukker. Everdus is geboren in 1751 te Utrecht Republiek der 7 Verenigde Provinciën. Zijn vader was Evert T(e)ij(n)hoff en Cecilia Bloedbergen die woonden in de Creupelstraat. Everdus is gedoopt op 28-04-1751 in de Dom. Hij overleed in 1822 te Hardenberg.

Het pamflet is een oproep voor een bewapende burgerwacht als verdediging tegen de Huzaren. Everdus was patriot en kapelmeester bij de Schutterij, en drukte ook stukken voor hen. Zoals een tekst met de beschrijving van de eedaflegging door de leden van de schutterij van Utrecht op het nieuwe regeringsreglement, op de Neude te Utrecht (1786).

Everardus Tijhoff, Beklag eener Geldersche juffer, in eene der ongesterkte steden, bij het inrukken en wegjagen, van een corps vijandelijke hussaaren. (Harderwijk 1784).

Download het pamflet van Everdus Tijhoff

 

voorkant pamflet

pamflet p 2pamflet p 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pamflet p 4jpg

pamflet p 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply