Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

19 mei: Heksennacht

19 Mei stond voor mij jarenlang in het teken van de Heksennacht, een jaarlijks evenement waarbij vrouwen een demonstratie organiseren voor vrouwen om hun boosheid te uitten over de gevaren en de beperkingen die specifiek vrouwen nog steeds buiten tegenkomen. De demonstraties werden gehouden in meerdere steden, en werden al vanaf 1978 in Nederland georganiseerd. Momenteel is de Heksennacht vrijwel geheel uit beeld verdwenen. In België wordt er nog iets georganiseerd, maar van Nederlandse bodem is mij geen gebeuren bekend. Wat is de Hexennacht?

heksennachtutrecht1Als student organiseerde ik zelf met een groepje vrouwen de demonstratie inclusief een middag en avondprogramma in Groningen met de Hexennacht. Het leerde me veel over onze samenleving. De agressieve reacties van sommige onbekende mannen op de demonstratie schokten mij, maar liet ook zien dat we hier een belangrijke angel te pakken hadden. Er waren mannen die met hun piemels naar de demonstratie gingen zwaaien, mannen die op de demonstratie inrenden, van de zijkant gingen roepen dat er een piemel in moet, schelden, spugen, blokkeren, en een man die zijn kont tegen het raam van de tram drukte in Amsterdam en daarmee zelfs DWDD wist te halen,… Het was wonderbaarlijk te zien hoeveel een simpele demonstratie tegen (de dreiging van) seksueel geweld, een demonstratie voor meer veiligheid en vrijheid voor vrouwen, een publiek tonen van vrouwelijke solidariteit, door zoveel mannen als bedreigend werd ervaren.

No means No

De solidariteit en de gespreksruimte die vrouwen konden innemen zijn me altijd bij gebleven. Het maakte dat ik in andere vergaderingen sneller kon herkennen welk figuur zijn ego de koers liet bepalen, en sneller een misvormd masculien theatergebeuren herkende dat een initiatief in no time uiteen kon laten vallen. Bij de Heksennacht hadden wij, gespeend van de gebruikelijke oneindige mansplaining, bovendien altijd genoeg ruimte voor thee en kletskoeken tijdens vergaderingen.

fem45Het ging niet altijd van een leien dakje. Het belangrijkste punt van de Heksennacht was direct ook het grootste kritiekpunt: het verbod op mannen. Alle mannen boven de twaalf jaar mochten niet meedoen met de voorbereidingen en zéker niet meelopen met de demonstratie. In elk interview werd hier naar gevraagd. Waarom mogen mannen niet meedoen? Zijn jullie niet zelf seksistisch? etc. Sommige steden gingen daarom maar overslag, en lieten toch mannen toe. In Groningen werd gebroken met de traditie en mochten mannen het middagprogramma bijwonen. Maar de demonstratie die haar kracht haalde uit het laten zien van een groep vrouwen, bleef voor hen uitgesloten. In Amsterdam was er een sympathiek clubje opgestaan. Deze mannen wensten de Heksennacht te ondersteunen in plaats van aan te vallen omdat ze niet welkom waren. Zij verzorgden daarom een kinderopvang zodat ook moeders probleemloos mee konden lopen.

 

De site van de heksennacht, ooit opgezet door ondergetekende, is nog steeds online. Ze wordt niet meer bijgehouden, maar voor een ieder die het weer wil oppakken staat hier de informatie die je verder helpt.

Want:

“Vrouwen hebben net als mannen het recht om ´s nachts op straat te zijn. Toch krijgen ze vaak te horen dat ze dan beter binnen kunnen blijven of alleen de deur uit mogen met een vriend of vriendin. Dit om aanranding of erger te voorkomen. Dat is de omgekeerde wereld! Bovendien is de veronderstelde veiligheid binnenshuis een illusie: meestal wordt seksueel geweld gepleegd door familie of bekenden. Het motto van de Heksennacht is dan ook: “Whatever we wear and wherever we go, yes means yes and no means no!” Of vrouwen zich nu buiten- of binnenshuis bevinden, er moet een einde komen aan iedere vorm van seksueel geweld.”

 

http://www.heksennacht.nl/

Facebook: Heksennacht

Voor België 2016, mail felfeminisme at gmail.com

 

Een impressie van de Hexennacht / Heksennachten

amsterdam 2004heksennacht groningen 2004 opdrift2007Utrecht_mei19Heksennachtdeparturethumbnailjpg Heksennacht_Groningen_2008 064

hexennacht groningen1992

heksennacht utrecht

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “19 mei: Heksennacht”

  1. […] Lees dan hier mijn blog: 19-mei-heksennacht […]

Leave a Reply