Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

The Feminist Aid Kit: Zeven tips om je tienerdochter uit een foute relatie te helpen

Wat te doen als jouw tiener dochter in een relatie zit die duidelijk niet goed voor haar is? Simpelweg verbieden helpt niet, dan houdt ze dubbel zo hard vast aan haar waardeloze liefje. Wat te doen? Hier zijn zeven tips die ik hoorde van andere moeders en professionals. Help je dochter zonder een bemoeial te zijn!

Stel, je dochter heeft een vriend die alleen aan zichzelf denkt. Zo’n typische man die alleen interesse toont als hij behoefte heeft aan een egoboost. Je kent ze wel; de personen die precies genoeg aandacht geven om iemand aan zich vast te binden, maar te weinig om daadwerkelijk de liefde volwaardig te beantwoorden. Zodra jouw dochter zich los wil maken van hem, komt hij met lieve praatjes en paait hij haar weer terug zijn invloedsgebied in. Om haar daarna weer tijden te vergeten. Dergelijke relaties zijn funest voor je dochters eigenwaarde en zelfrespect. Ze kan geobsedeerd worden en tot het uiterste gaan om van hem de bevestiging te krijgen dat hij van haar houdt. Die afhankelijkheid kan makkelijk resulteren in een depressies en crisis.

Wat te doen?

Je kunt de relatie saboteren, maar je dochter is daar niet op lange termijn mee geholpen. Het echte probleem zit dieper. Focus je niet op de relatie met die jongen, maar op de verstoorde relatie van je dochter met zichzelf. Je moet haar helpen haar eigen kracht te vinden.

1) Je eerste stap is om haar (met wat vriendinnen) naar een film te sturen met sterke vrouwen. Het probleem ligt immers bij de relaties die je dochter om zich heen ziet. Kinderen leren door te zien en te spiegelen. Heeft zij goede voorbeelden om zich heen? Wat ziet zij op de televisie? De film hoeft niet meteen een feministische klassieker te zijn zoals Antonia, maar kan ook Wonder Women of Gostbusters zijn. Deze film geeft je een opening om te praten.

2) Nadat alle popcorn op is, vraag haar dan hoe ze de film heeft beleefd. Wat was er anders aan deze film? Vertel haar over de motivatie van de regisseurs om deze films te maken. Over het gebrek aan sterkte, slimme vrouwen op het witte doek. Deel elkaars ervaringen en gevoelens hierover. Vertel haar ten slotte dat er ook échte vrouwelijke superhelden zijn.

3) Haal vervolgens een historische film in huis over sterke vrouwen, zoals Hidden Figures,  Iron Jawed Angels of SuffragetteThe Color Purple en dergelijke. Kijk hier voor meer tips. Maak het gezellig en toegankelijk, presenteer het bijvoorbeeld als een leuke activiteit met lekkers en gezellig op de bank onder een deken zitten.

4) Vertel op losse toon wat zo’n film met jou doet, en vraag wat zij erbij voelt. Wat ziet zij als ze naar deze film kijkt? Je gaat een gesprek aan, dus zet haar niet voor het blok met een vragenvuur. Probeer aan te sluiten bij haar belevingswereld, erken haar gevoelens zónder oordelen te vellen.

5) Praat met haar over wat haar idee van een relatie is. Probeer hier over te praten zónder naar haar eigen relatie te wijzen. Laat haar die laatste stap zelf zetten. Een mogelijkheid is door losjes te beginnen over de goede / slechte eigenschappen in relaties, bijvoorbeeld door te wijzen op situaties uit de film of uit je vriendenkring.

6) Begint je dochter over haar eigen relatie? Wijs haar er dan op dat die jongen zichzelf is. En dat dit voor hem betekend dat hij altijd éérst aan zichzelf denkt. Geef haar dan een zetje in de goede richting: hij stelt zichzelf altijd voorop, en dat moet zij ook doen. Houd het bij jezelf. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het heel naar je in zo’n relatie te zien, omdat je al jouw kracht in iemand anders stopt.’

7) Moedig je dochter aan ook met zichzelf bezig te gaan. Dat kan door haar te helpen bij het uitdiepen van haar hobby of door haar aan te bieden een nieuwe vaardigheid te leren. Vindt ze Spaans leuk? Of wil ze toneel of gitaar spelen, of leren schilderen? Geef haar de ruimte om nieuwe kanten van zichzelf te ontdekken.

Nu heb je haar nieuwe perspectieven gegeven. Blijf dat doen door haar te omringen met voorbeelden van sterke vrouwen. Wijs haar erop dat zij óók een sterke vrouw is. Is er een betrouwbare man in jullie netwerk? Laat hem dan ook eens losjes met haar praten over zelfrespect binnen relaties.

Succes!

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply