Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Suffragette cake

verkiezingstaart met citroengelei, aardbeien en slagroomGeschiedenis kent vele leuke verrassingen. Zo bezorgde het vrouwenkiesrecht mij deze prachtige cake op tafel. In 1915 brachten de suffragettes een kookboek op de markt waarin het recept stond van een luchtige ‘suffragette cake’. Rozemarijn van de Wal vond het recept in een nieuwe uitgave, The Bloomsbury Cookbook, en bracht met haar bakkunsten deze 100+ jarige cake tot leven.

Bij de jaarlijkse afsluiting van de onderzoeksgroep Gender in de Marge voor PhDstudenten onder leiding van prof. dr. Mineke Bosch, staat er meestal een taart op tafel. Aangezien we dit jaar veel met vrouwenkiesrecht bezig zijn (het is 100 jaar geleden dat vrouwen passief kiesrecht kregen), vond Rozemarijn van de Wal het gepast een echte vrouwenkiesrecht cake voor ons te bakken. Deze luchtige fruitcake heeft een beetje wit-gele kleuren, wat kan verklaren waarom de cake een eeuw geleden verkozen werd voor vrouwenkiesrecht wiens kleuren immers óók geel en wit waren. Rozemarijn versierde het geheel voor ons nog eens extra met aardbeien, citroengelei en slagroom.

Suffragette cake met aardbeien

Suffragette cake naar origineel recept.

De Bloomsbury-groep was een invloedrijke groep vrienden waaronder schrijvers, activisten, en kunstenaars. Zij probeerden met goede moed de wereld vrijer en moderner te maken. Het kookboek is dan ook niet gewoon een kookboek. Schrijfster Jans Ondaatje Rolls heeft er meer een biografie van de groep van gemaakt, dat via de recepten de denkbeelden en relaties van de vrienden ontleed. Het is een prachtig vormgegeven boek vol verrassende verhalen, memoires, afbeeldingen en heerlijk recepten.

Wil je deze cake ook proberen? Je hebt er een speciaal cakeblik voor nodig om deze super luchtige cake staande te houden. De eiwitten moet je nét niet stijf slaan en je moet de ingrediënten echt heel voorzichtig spatelen. Kortom, je hebt hier véél geduld, oefening, en precisie voor nodig. Maar het resultaat mag er dan ook wezen! Succes!

Het Sufragette recept

Het Suffragette recept uit 1915

 

Rozemarijn van de Wal met de suffragette cake

Rozemarijn van de Wal met de suffragette cake

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Suffragette cake”

 1. Walrave (Wally) Jansen says:

  Beste Esmeralda,

  Ik heb toevallig het Suffrage Cook Book van Mrs. Kleber uit 1915. Ik probeerde plaatjes van zowel de buitenkant en de paginas met het bovenstaande recept en tegenoverstaande foto van Miss Eliza Kennedy die het recept bijdroeg, te sturen maar dat blijkt niet mogelijk te zijn via cut-and-paste.

  Er staan een klein aantal recepten in zoals Anti’s Favorite Hash, Suffrage Pie, en anderen die politieke acties in plaats van het bereiden van eetbare gerechten beschrijven. Zo begint Anti’s Favorite Hash met ‘Unless you wear dark glasses you cannot make a success of Anti’s Favorite Hash’.

  Ik zou graag die recepten als scanned images opsturen om de echtheid te waarborgen. Ik weet niet hoe ik dat kan doen. Misschien een email adres waarnaar ik ze kan sturen?

  Met vriendelijke groet,

  -Wally

 2. admin says:

  Ow wauw Wally! Jij hebt het echte Suffrage Cook Book?! Wat fantastisch! Ik zou heel graag daar scans van zien, wat goed! Wil je ze sturen naar esmeraldatijhoff@yahoo.com?

  Heel, heel erg bedankt!

  Esmeralda

Leave a Reply