Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Schreeuw om keuze

 

Eenendertig jaar geleden, op 18 December 1980, ging de Tweede Kamer eindelijk akkoord met de abortuswet. Het recht op zelfbeschikking was zwaar bevochten, waarbij de veteranen in de vrouwenbeweging stevig samenwerkten met de vele vrouwen voor wie dit hun eerste en enige actie-ervaring was van hun leven. Het recht op abortus is het recht op een eigen leven, het recht over je eigen lichaam, het recht op hygiënische klinieken en deskundige doktoren. Het recht kortom je leven vorm te geven naar je eigen inzicht. 

Als de natuur, of God, of je sekspartner, raak schiet, heb je niets meer in te brengen.

Maar dit recht is geen vanzelfsprekendheid. Met name christelijke mensen hebben de neiging hun afkeuring van abortus aan vrouwen op te dringen. Een fundamentalistische organisatie als Schreeuw om Leven bijvoorbeeld houdt ‘avondwakes’ bij abortusklinieken in het land. Gisteren stonden zulke christenen op de Grote Marktin Groningen. Gewapend met liederen vol leven en Jesus bestookten zij het winkelend publiek met verhalen over God en moord. Zij spreken vrouwen aan over babies, en ontkennen de biologische processen in het vrouwelijk lichaam. Direct als er een zaadje in een eicel is toegelaten, spreken zij van een ‘kindje’ dat God je gegeven heeft. Daarna togen ze naar de abortuskliniek in de stad waar zij gingen bidden en alweer voorbijgangers aanspraken. Godzijdank was de kliniek gesloten zodat er geen bezoekers lastig werden gevallen.

 Baas in Eigen Buik


Dat een groep vrouwen zelf geen abortus zal doen als zij ongewenst zwanger raken moeten zij zelf weten. Dat een groep mensen echter het recht over je eigen lichaam van je willen afpakken via wetgeving is voer voor feministische actie. Maar het ALLERergste van deze mensen is dat zij regelmatig bij de abortuskliniek staan om vrouwen voor wie dit al vaak een erg kwetsbaar moment is lastig te vallen en te beïnvloeden met verhalen over gelukkige huisgezinnen, moord en een God die je naar de hel stuurt.Vrouwen mogen niet zelf uit maken wat er in hun lichaam groeit en wat zij met de volgende 18levensjaren doen. Als de natuur, of God, of je sekspartner, raak schiet, heb je niets meer in te brengen.


Elk jaar organiseren deze zelfingenomen christenen een grote demonstratie tegen de abortuswet. Op 10 december 2011 staan ze weer in Den Haag. Gelukkig zijn er elk jaar ook zijn weer activisten die opkomen voor de rechten van vrouwen. Kom ook om je geluid te laten horen vóór het recht op een eigen leven en tégen de religieuze fundamentalisten die voor ons willen bepalen wat wel en niet mag.


Kijk op Facebook voor Schreeuw om Keuze

Zie ook Women On Waves.
Lees ook: Gerrit de Wit,Protest tegen inperking abortusrecht in: De Fabel van de illegaal 91, voorjaar 2008.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Schreeuw om keuze”

 1. Bevalling says:

  Bevalling…

  […]Schreeuw om keuze : : Esmeralda Tijhoff[…]…

 2. admin says:

  24 maart 2013 om 14u Koningsplein Brussel. Pro Choice Betoging

  Oproep voor betoging tegen ‘mars voor het leven’ (24 maart 2013)
  Laat de aanval op vrouwenrechten niet onbeantwoord!

  “Sinds enkele jaren organiseert de zogenaamde prolife-beweging een Mars voor het Leven met als centrale eis de afschaffing van het recht op abortus. Bovenop deze jaarlijkse betoging organiseren ze in naam van de “Sinterklaasgroep” acties aan de centra die abortus toepassen. Ze zijn er aanwezig aan de ingang van de centra met foto’s van foetussen om de vrouwen die er komen te intimideren en een schuldgevoel aan te praten. Toen het hen nog niet expliciet verboden werd, gooiden ze zelfs gewijd water op de patiënten. Het is onaanvaardbaar dat vrouwen op die manier aangevallen worden op zo’n kwetsbaar moment. We kunnen dit niet toelaten.”

  24 maart 2013 om 14u Koningsplein Brussel. Pro Choice Betoging

  http://www.socialisme.be/lsp/archief/2013/03/13/oproep.html

Leave a Reply