Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Van historica naar programmeur en het project Medboek.

Zat ik onder een steen afgelopen maanden? Waarom is het hier zo stil? Vrees niet, alles is wel. Ik heb me enkel in een noodvaart laten omscholen en had geen enkele vrij moment om nog een blog te produceren. Van Historica naar IT’er. Je moet het maar willen. En ik wou het. ‘Bloed zweet en tranen’ staat in het Dagblad van het Noorden. Dat was de bootcamp van Codegorilla waar ik aan deelnam. 

screenshot van de tutorial van Medboek

screenshot van de tutorial van Medboek

 

Drie maanden lang zaten wij in een sneltrein die raasde door de vreemde wereld van de hedendaagse IT. Twintig werkzoekenden met maar één doel: developer worden. In een voorbereidende thuisstudie gingen we aan de slag met HTML5, CSS3 en Javascript. Op de bootcamp zelf ging het verder met jQuery, AJAX, API, PHP, Mysql, en uiteindelijk Laravel en Bootstrap. De invulling van ons meesterstuk waarmee we de trein zouden verlaten mochten we zelf bepalen. Ik stapte in de coupé van Medboek samen met Jorik de Boer en Eelke van Dijk. Wij bouwden in een maand tijd een medisch dagboek waarmee mensen hun eigen medisch dossier kunnen bijhouden, downloaden en delen met betrokkenen. Met behulp van Github, een Trelloboard en een standvastige Scrum-master (dank Eelke!) hebben wij het teamproces in goede banen geleid. De benodigde technische kennis hebben wij opgedaan via online-tutorials en de ondersteuning van de coaches van CodeGorilla.

Vraag vanuit de maatschappij

Het idee voor een medisch dagboek kwam voort uit de vraag van een steungroep van ouders met kinderen met Cerebrale Parese (CP). Zij zochten een makkelijker manier om de aandoening van hun kind te monitoren en te delen met artsen en hulpverleners. In de praktijk worden nu vaak kladblokjes of Excel gebruikt. Hoe handig zou het zijn als je gewoon alles kunt invoeren op een website en vervolgens je dokter toe kunt voegen om dit te bekijken? Met z’n drieën gingen we aan de slag om dit mogelijk te maken.

Beslissingen

We hebben ervoor gekozen het dagboek te bouwen in Laravel, waarbij we gebruik maakten van Bootstrap voor de layout. De database (Mysql) vereiste wat bijzondere aandacht. Een medisch dagboek is immers geen gewone webapplicatie. We beheren medische gegevens en daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden. Daarom worden de persoonsgegevens versleuteld opgeslagen in de database. Halverwege het project hebben we de structuur van de database aangepast zodat het project later makkelijk op te schalen zal zijn. Uiteindelijk hebben we in samenspraak met onze product-owner een scheiding gemaakt in de userstories. Prioriteit lag natuurlijk bij het bouwen van een werkende MVP. Wat hebben mensen minimaal nodig om daadwerkelijk gebruik te kunnen en willen maken van deze website? Tot slot hebben we de testversie van de website voorgelegd aan onze doelgroep. Hun feedback over het gebruiksgemak en toegankelijkheid hebben we vervolgens direct verwerkt om zo tot het huidige product te komen: een werkende en begrijpelijke website waar iedereen zijn medisch dagboek kan bijhouden en delen!

Medboek: de presentatie

Op woensdag 11 april 2018 is Medboek gepresenteerd. Ons eindproject stond stevig en haalde een goede beoordeling (een 9 !). Binnenkort verhuisd deze demo naar onze eigen vps. Tot die tijd kun je altijd nog deze tutorial bekijken waarin ik door de website loop en uitleg hoe het werkt. (https://youtu.be/XZw2ouIB9Wg) We gaan nu op zoek naar sponsoren en fondsen om het dagboek uit te ontwikkelen en in productie te brengen.

 

Wil je bijdragen? Neem dan contact met ons op!

 

Team MedLog

Esmeralda Tijhoff,

Eelke van Dijk,

Jorik de Boer

 

 

Lees ook dit artikel waarin Esmeralda iets vertelt over CodeGorilla en Medboek.

Bloed zweet en tranen voor een baan in de ict – DvhN, april 2018

referenties

 www.codegorilla.nl

artikel in het DvhN

medboek website

tutorial op youtube van medboek

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply