Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Het Oekraïne Referendum: Stem Vóór

Oekraiene in EuropaOp 6 april mogen we naar de stembus voor het raadgevend referendum over het samenwerkingsakkoord met Oekraïne. We hebben de keuze uit ‘Voor’ of ‘Tegen’ op de vraag:

“Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne?” 

Tja, ik weet zelf ook niet veel over de Oekraïne, over dit verdrag, en eerlijk gezegd vind ik dat de meeste artikelen die ik daarover lees in kranten en bladen stinken. En ze zijn ook nog eens toevallig allemaal tégen. Zelfs die van de DuurzameMeisjes ging met name over Monsanto en plofkippen waar de EU niet genoeg maatregelen tegen neemt. Daarom was ik blij dat Tatjana Kirienko, een oude vriendin waarvan ik weet dat ze de Oekraïne en Oekraïners persoonlijk kent en zich inzet voor de vouwen daar, zich uitspreekt. Met haar toestemming volgt hier haar tekst.

STEM VÓÓR

______________________________________________

Mijn nederig stemadvies

Door Tatjana Kirienko

Het is zeer bijzonder dat wij een referendum houden over niets minder dan de toekomst van het Oekraïnse volk. Dat is toch een gekke situatie? Een land en en volk moet zelf zijn pad kunnen kiezen. Maar dat wij daarover mogen beslissen is, hetzij gek, een gegeven.

Ik heb nu natuurlijk ook eigenbelang voor een vrijere handel met Oekraïne. De kunst van Curtain&ko Gordijnkunst laat ik naaien in Oekraïne door een vrouwenwerkproject dat we opgericht hebben. Het feit dat wij met elkaar handelen komt omdat wij aan beide kanten zeer doorzettend en eigenwijs zijn. Eén klaar doek hierheen verzenden behoeft 17 douane documenten. Wat minder zou zeer welkom zijn. Wij lijken wel gek dat we in dit politiek en economisch klimaat een initiatief ontplooien. Toch, slechts dit eigenbelang is niet voldoende om vóór te stemmen.Veel van de tegenstemmen komen voort uit een vorm van ‘andere-mensen-zijn-eng’-PVV- sentiment of om gewoon lekker te kunnen zeiken en tegen iets te kunnen zijn. Veel van de tegenstemmen zullen niets met Oekraïne te maken hebben. Er zijn echter tegenargumenten omwille van de bestwil voor Oekraïne. Ook dit is gek. Dat is betuttelend en heeft een schijn van culturele suprematie: Wij weten beter dan jullie wat goed voor jullie is.

Ik heb de tegenargumenten omwille van Oekraïne gelezen. In mijn innerlijk oog zie ik het land overspoeld worden door plofkippen, schaliegas, fracking, glyfosfaat en Monstanto. Onvermijdelijk krijg ik een brok in mijn keel. Wat doen wij ons mooi Oekraïne aan? Het zijn deze bedreigingen voor de werkelijk prachtige Oekraïense natuur die mij haast overhalen om Nee te stemmen.

Maar Ho… wacht eens even… Ik zou haast vergeten hoe het daar nu is. Door het geoefend en doorgewinterd samenspel van zowel politieke, controlerende en economische elites gebeurt milieuschandaal na milieuschandaal. Naleving van de wet is werkelijk een lachertje en weggelegd voor de naïeve idealisten. Ik voel nog wel eens verontwaardiging en vraag er nog wel eens naar de wet. Veel van de vruchtbare zwarte aarde is al verkocht aan Koreanen of ingepakt en verscheept naar China (Yes, that is real). Illegale kap, gifdump onder de grond in de bossen, voedselschandalen… Pffft, name it. Natuurlijk kan het altijd enger, maar qua natuurverwoesting, belangenverstrengeling en corruptie zou ik zou haast zeggen dat het erger dan dit niet kan worden. Het publiek van dit kunstig samenspel? De bevolking. Ze applaudisseren niet. Wat doen ze dan wel? Nou, ze revolutioneren. bijvoorbeeld De Oranje- en Maidanrevolutie. Dat is wel een mooi voorbeeld van opstand en wanhopig een ander land en toekomst willen. Daar komt de invasie nog eens bovenop. Het land heeft een urgent een toekomstoriëntatie nodig, oftewel hoop. Wat meer kunnen zij doen voor het westen om een handreiking te doen?

En waar zijn we eigenlijk bang voor? Wat doen we elkaar aan? Ons. Wij doen elkaar ons aan. Wij doen Oekraïne een stukje EU aan. Als dat inhoudt dat het land open wordt gesteld voor GMO en schaliegas is dan moeten wij in de EU onze zaakjes beter regelen en dan hebben wij één, internaliseerde strijd te voeren.

Wat doen wij hen aan? De EU. Hebben wij het hier zo slecht? Ja, er is veel mis. Ja, we hebben nog een lange weg te gaan een democratischer en socialer Europa, maar weet je waar je eens heen moet om heel blij te zijn dan je in de EU woont? Naar Oekraïne. Een post-Sovjetische boevenbende met het slechtste van twee systemen; de grote ongelijkheid en hardheid van het nieuwe kapitalisme en het corrupte, gesloten politiek systeem en mentaliteit van de heersers van de Oude Sovjet Unie.

En de EU doen wij Oekraïne aan. Een stroom van Oekraïense werkers? Waarschijnlijk komen zij in de volksmening in aanzien en uitbuiting nog onder de Polen en de Roemenen. Dat is treurig, maar heeft met onze eigen mensvisie en mentaliteit te maken en ook dat is ons aller geïnternaliseerd probleem en geen reden om hen dat te ontzeggen. De Oekraïense plofkip komt eraan, schreef een ander stuk. Ik vond dit wel heel vermakelijk. Dat is wel een zeer specifieke tegenargument in de niche om tegen te gaan stemmen. Eigen plofkip eerst! Nee, plofkippen daar moet je sowieso van afblijven en vegetariër worden, maar goed, dat is weer een andere discussie.

Uiteindelijk komt het het neer op dat we Oekraïners een kans mogen geven op verandering door omarming in plaats van uitsluiting. Eigenlijk is dit een hele eer en laten we het voor het goede gebruiken. Wat de toekomst gaat brengen is nooit duidelijk. Ik heb niet de pretentie een alomvattend plaatje te hebben (dat heeft overigens niemand) Zelfs als dit ook negatieve gevolgen heeft, dan is het aan een land zelf om fouten te maken en te leren en om de ervaringen op te doen. Het is niet aan ons in NL om hen dit te ontzeggen. Maar ik heb vertrouwen in Oekraïne voor verbeteringen in de toekomst. Het is alleen nu niet sterk genoeg om dat op eigen kracht te doen. Het heeft onze hulp nodig voor veranderingen in de toekomst en om uit dit vacuüm te komen.

Hier is mijn mening, for what it’s worth.
Hup Holland Hup. Laat Oekraïne niet in zijn hempie staan.

Los van de oorlog, de media-hype (mensen weten nu bijna waar Oekraïne ligt), los van het referendum, heb ik al mijn dagen in het teken gesteld van mijn eigen positieve strijd voor een beter Oekraïne. Mijn visie: vrouwen eerlijk, creatief werk bieden wat ze thuis kunnen uitvoeren. Dit is juist voor de perifere gebieden perfect omdat ze het kunnen combineren met huishouden en zorg voor kinderen. Zo hoeven ze niet te vertrekken naar de grote steden. Ik word er zo blij van een de naaister te horen hoe door dit werk de creativiteit haar leven instroomt en haar horizon verbreedt door contact met het westen. Ze leest boeken over economische reorganisatie van Ricardo Semler, bekijkt documentaires over ecologisch herstel van John Di Liu en dat ze nu een luister-cursus Engels volgt tijdens het naaien. Dat zijn mijn revoluties!

 

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Het Oekraïne Referendum: Stem Vóór”

 1. I agree with quite a lot of the NO arguments. I mistrust quite a lot of the YES arguments. Yet, April 6 I will vote YES. Why? Concentrate upon the main argument!
  The strongest opponent of my and (y)our love of humans rights, freedom of opinion, speech and other freedoms, democracy and other Dutch and European values is some Mr Putin. He does some known and many unknown things to make the Dutch people vote NO. Therefore the best thing for a Dutch(wo)man who shares my love for our values as mentioned is to vote YES.
  Charles Boissevain, Leidschendam, March 22, 2016

 2. […] referendum over Oekraïne houdt de gemoederen bezig. Eerder postte ik al een stuk van Tatjana Kirienko, die pleitte om vóór het verdrag te stemmen. Maarten Plutschouw klom ook in de pen en legt uit […]

 3. Bedenkers referendum gaat het niet om Oekraïne
  Oekraïne kan ze niets schelen. De initiatiefnemers van het referendum willen Nederland uit de EU krijgen.
  Door Wilmer Heck

  De oorspronkelijke gangmakers achter het Nederlandse referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne willen met hun initiatief bovenal „de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning zetten”. Dat zeggen ze in een vraaggesprek met NRC.

  Lees hier:
  http://www.nrc.nl/next/2016/03/31/bedenkers-referendum-gaat-het-niet-om-oekraine-1604197

Leave a Reply