plaatje heks

Heksennacht

nacht van de vrouwenkracht

Nieuws van de Heksennacht!

Heksenacht Nijmegen 2008

Donderdag 22 mei wordt in Nijmegen de Heksennacht gevierd. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom op Plein '44. Het gaat om een ludieke stoepkrijtactie en er wordt heksendrank uitgedeeld. Ook zal er informatie zijn over de actiegroep Wasbord die de Heksennacht organiseert. Wasbord is een jonge groep die probeert feminisme opnieuw onder de aandacht te brengen.
Voor informatie over Wasbord, zie www.wasbord.web-log.nl of wasbordnijmegen@gmail.com

Heksenacht Promotieactie

Zondag 18 mei en maandag 19 mei 2008 werd Den Haag, Rotterdam en Groningen getroffen door een actie van de Heksennacht. Wil je ook deze stikkers in jouw stad verspreiden? Klik dan hier en print de stikkers uit op stikkerpapier, verkrijgbaar bij je locale copyshop.

Groningen

Utrecht

Den Haag:

Rotterdam

Ladyfest Amsterdam

De Heksennacht komt naar Ladyfest Amsterdam in september 2008. Naast een presentatie met uniek filmmateriaal is er ruimte voor discussie en natuurlijk sluiten we af met een straatactie. www.myspace.com/ladyfestamsterdam

Groningen 2008!

Dit jaar is er geen demonstratie of discussiedag op 19 mei. Maar we gaan wel gewapend met verf de straten op. Wil je meedoen met een actie, of wil je sjablonen voor in jouw stad? Mail dan naar denattevinger@hotmail.com.

Andere steden 2008!

Er zijn nog geen andere steden bekent die dit jaar een heksennacht organiseren. In Utrecht zijn de meiden van vorig jaar bereidt een nieuwe groep te helpen bij het opzetten van de nacht. Meld je dus snel aan! Mail naar denattevinger@hotmail.com. Kijk ook op deze site voor mere info over hoe je de Heksennacht kunt organiseren.

_______________2007_______________

Utrecht 2007!

De Heksennacht in Utrecht was weer een groot succes! Om en nabij de 50 mensen kwamen af op het middagprogramma en de demonstratie. Ook de deelname van mannen aan het tweede deel van de demonstratie verliep voorspoedig.
Een meisje die meeliep aan de demonstratie is buiten het zicht van de demo gearresteerd. Deze arrestatie verliep behoorlijk hardhandig. De Heksennacht is nu op zoek naar mensen die het meisje kennen en ons in contact kunnen brengen met haar.
De demonstratie kreeg zoals vanouds weer veel commentaar van het (mannelijk) publiek. Maar er waren ook weer veel positieve geluiden te horen van voorbijgangers. Enkele mensen sloten zich spontaan bij de demonstratie aan.

De eerste foto's van de Heksennacht zijn al binnen, bekijk ze in het archief. Klik HIER om ze te zien!
De Heksennacht was te bewonderen in de Trouw op pagina 3! Klik HIER om het te zien!

Meer liedjes in het archief

We hebben oude heksennacht liedjes gevonden en deze op de site gezet. Klik hier om ze te zien!

Nieuwe webdesign

De site heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Bovendien hebben we het domein www.heksennacht.nl bemachtigd. Binnenkort wordt het mogelijk dat de verschillende Heksennachten zelf kunnen inloggen op de site en zelf hun materiaal kunnen oploaden. Ook wordt er gebouwd aan een dynamische webwinkel. Wil je meehelpen, mail dan naar denattevinger@hotmail.com .

Mannen lopen mee in Utrecht

De Heksennacht in Utrecht ziet er dit jaar enigszins anders uit dan andere jaren. Was de nachtelijke demonstratie voorheen enkel voor vrouwen toegankelijk; dit jaar willen we een deel van de demonstratie ook openstellen voor mannen. Ook mannen en jongens worden –zij het in mindere mate– slachtoffer van seksueel geweld. Bovendien is solidariteit tonen met slachtoffers van seksueel geweld niet seksegebonden.

Het begin van de demonstratie is wel women–only. Het geeft een krachtig gevoel om met enkel vrouwen de nachtelijke straat terug te eisen: dat kunnen we zelf, daar hebben we niet – zoals in andere nachten verondersteld wordt– de begeleiding van mannen voor nodig. Vanaf 00.00 kunnen mannen zich aansluiten bij het Wed, om samen stil te staan bij seksisme en seksueel geweld. Enkel daarbij stilstaan is echter niet genoeg; daarom lopen we vanaf 00.15 samen verder.

Groningen- Tante Trien

In Groningen wordt pand Op drift waar de Heksennacht al jaren haar thuisbasis heeft, ontruimd. De meiden van de voorafgaande Heksennachten organiseren voor deze gelegenheid een themadag in de Op Drift. Het nieuwe groepje vrouwen noemt zich "Tante Trien" en zij willen vaker in het jaar evenementen organiseren op het gebied van vrouwenzaken, feminisme en genderbending. Op 28 april organiseert Tante Trien de themadag: lijf - top secret- ?!. Er worden lezingen gegven over huiselijk geweld door Thuisfront, vrouwenhandel en prostitutie door het MJD en borstkanker en zelfonderzoek door Jasmijn Gezond. Afsluitend is er een workshop zelfverdediging door Floor Dijkstra. Kijk ook op www.tantetrien.tk voor een uitgebreid programma.

Groningen - nieuwe spandoeken bij het vuilnis beland

Door een stommiteit van bewoners van het pand waar de Heksennacht spullen opgeslagen lagen, zijn alle actiespullen van de Heksennacht verloren gegaan in het najaar van 2006. De bewoner, Willem heeft zonder overleg alle spandoeken, ratels, flyers etc. bij het vuilnis gezet. De Heksennacht houdt de bewoners aansprakelijk, maar heeft geen vergoeding gekregen van hen. Het verlies van de spullen is niet alleen voor de organisatie een grote klap, maar betekend ook een verlies van archiefmateriaal wat bestemd was voor het IIAV te Amsterdam.

_______________2006_______________

Groningen - LadyFest verboden door de autoriteiten

Donderdag 18 mei verschenen een politiechef, een brandweerkommandant, een jurist en iemand van de woningtoezicht in pand de Op Drift. We zijn gesommeerd LadyFest af te lassen i.v.m ontbrekende vergunningen en de staat van het pand,.... op straffe van inbeslagname van alle apparatuur en ontruiming van het pand. Een verordening van de burgermeester zou nog over de post naar ons toekomen. De Op Drift is een kraakpandje in het centrum van Groningen. Het pand is al 7 tot 8 jaar gekraakt en heeft nooit overlast veroorzaakt We weten niet waarom de politie nu ineens met man en macht is uitgerukt om uitgerekend dit feestje tegen te houden. Misschien is het beleid in Groningen verhard, misschien heeft een omwoner de politie getipt, we weten het niet. De agent zelf beweerde naar aanleiding van posters en flyers in de stad te weten dat Ladyfest een open feest was. Voor een openbaar feest heb je vergunningen nodig, bovendien hadden wij geen vergunning om alcohol te schenken. Onze verweren dat LadyFest een besloten feest is voor genodigden, mochten niet baten. Bij een besloten feest hoef je geen vergunningen te hebben. We beraden ons nu nog op een manier om Ladyfest een andere keer te houden en op een andere locatie. De Op Drift is morgen wel open om Ladyfest gedupeerden op te vangen. De bands en DJ spelen niet. De entree is dus logischer wijze ook afgeschaft.
Misschien alsnog tot morgen bij ons besloten feestje ter opvang van de Ladyfestgedupeerden.

Utrecht - een bliksem-aksie van de (kersverse) utrechtse heksen

Op de valreep toch nog een Hexennacht in Utrecht aangezien wij dit onmisbaar vinden. De demonstratie zal in het teken staan van de vrouwenkracht. Het is tegenwoordig ´normaal´dat je als vrouw niet meer alleen te laat over straat kunt. Normaal?! Dit fenomeen is helemaal niet normaal, vrouwen zijn gelijk aan mannen en zouden ook veilig over straat moeten kunnen, alleen of met andere vrouwen. Wij zien het feit dat vrouwen het vaak het slachtoffer worden van seksueel geweld niet als iets absoluuts. De wereld is maakbaar! Als genoeg mensen zich hard maken om deze moraal te veranderen dan gebeurt dat ook. Wij willen naast een aanklacht tegen seksisme, seksueel geweld en huiselijk geweld, de demonstratie een positieve draai geven door de kracht van de vrouw te benadrukken! De demonstratie betreft een fakkeltocht door de binnenstad van Utrecht.

Tijd: 22.30 uur verzamelen voor de IDEA op het Janskerkhof.
Demonstratie tot ongeveer 00.00/0.30 uur.
meer info: merelterlien@hotmail.com of eertje86@hotmail.com

Groningen - LADYFEST

In Groningen gaan we het dit jaar geheel anders aanpakken. Er komt een LadyFest in de Op Drift. De vrouwendemonstratie is niet meer vanzelfsprekend. Als meiden op de avond zelf de demo wel willen lopen, zijn er spandoeken en fakkels voorhanden. Het initiatief leggen we bij het publiek zelf, en zij kunnen ter plekke nog onderdeel worden van de programmering. Voorafgaand aan de LadyFest/Heksennacht wordt Groningen in een warm bad van feministisch vandalisme gedompeld. Posters, stickers, verf en flyers vormen hierbij onze wapens. Wil je meedoen, mail dan even naar denattevinger@hotmail.com. LadyFest is een niet-commercieel feministisch festival dat kunst, muziek, activisme en andere projecten door vrouwen wil steunen. De eerste LadyFest ontstond in het stadje Olympia in de Verenigde Staten waar groepen meiden het feminisme probeerden te herdefiniëren en heruit te vinden. Vandaar uit hebben riot grrrls het fenomeen over de hele wereld verspreid. In Nederland was de eerste LadyFest in Amsterdam in 2002. Dit jaar wordt er in september in Rotterdam ook een driedaagse LadyFest georganiseerd. In Groningen wordt het vooralsnog kleinschalig gehouden.

bands: de Fatwa's, The Tommies, Midnight Eyes en DJ Miss Luxury
schade: 3 euro
datum: 19 mei 2006
tijd: 20.30 deur open , v.a. 21.30 bands
locatie: pand Op Drift, 1e Drift/Spilsluizen 2, Groningen

_______________2005________________

4 November 2005: Heksennacht bij She's on tour in Assen

Op 24 november organiseert Mama Cash in samenwerking met ENOVA en Mama Cash Noordelijk Initiatief een bijeenkomst in Assen in het kader van het She's on tour initiatief van Mama Cash. She’s on tour wil de aandacht vestigen op de diversiteit aan activiteiten en initiatieven van de vrouwenbeweging in de verschillende delen van het land. She’s on tour is er om met elkaar te praten over thema´s en strategieën die centraal staan in de vrouwenbeweging in Nederland vandaag. Wat zijn de kwesties en de problemen van vandaag? Wat is de agenda voor de toekomst? En het belangrijkste: wat zijn de manieren om deze agenda te verwezenlijken? De Heksennacht Groningen zal in Assen aanwezig zijn om een presentatie te geven over hun activiteiten en deel te nemen aan de debatten. De toegang is open voor iedereen die geďnteresseerd is. Adres: op locatie ‘Hertenkamp’: Hertenkamp 10, Assen.

Heksennacht bij de Tweede Kamer

Op 20 mei 2005 werd de Heksennacht benaderd door Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66. Zij noemde de Heksennacht een 'bijzondere actie' die ze erg waardeerde en nodigde ons uit voor een gesprek in de Tweede Kamer. Koser Kaya wilde graag een gesprek omdat zij van mening was 'dat acties tegen de obstakels die vrouwen ondervinden zich niet dienen te beperken tot het gebied van seksuele vrijheden. Zij benadrukt in haar functie als Kamerlid dan ook een bredere aanpak en neemt hierbij als uitgangspunt de sociaal-economische emancipatie van vrouwen, welke in Nederland nogal te wensen overlaat. Vrouwen in Nederland ondervinden op grote schaal en op meerdere manieren belemmeringen in hun sociaal-economische vooruitgang.' Aldus de mail. De Heksennacht is de uitdaging aangegaan en met meiden van de drie steden van 2005, te weten Amsterdam, Utrecht en Groningen, hebben wij een middagje in Den Haag doorgebracht. Het gesprek was redelijk voor beide partijen. Wij hebben met Koser Kaya kunnen discussiëren over argumenten en beleefde knelpunten binnen de Nederlandse samenleving met betrekking tot vrouwen, en Koser Kaya heeft haar visie en tactiek voor verbetering van deze knelpunten met ons besproken. Een directe uitkomst kwam helaas niet van de grond, maar dat was dan ook niet verwacht.

Acties in Amsterdam

Seksistische billboards blijven onderwerp van acties. In Amsterdam hingen weer eens enorm seksistische reclames. Een sympathisant van de Heksennacht heeft de billboards 'aangepast'.

Groningen - change of bands

Helaas kan het optreden van de Stinksisters op de Heksennacht in Groningen niet doorgaan. De andere band, LinK komt nog wel, dus er is genoeg herrie aanwezig.

Klik hier voor de website van LinK

Groningen - 2 arrestanten: 3 uur cel, sjablonen + verf weg, boete volgt

In Groningen zijn 2 vrouwen opgepakt op verdenking van het aanbrengen van graffiti. Ter plaatse werden een afdruk en de sjablonen aangetroffen. De vrouwen konden na drie uur in de cel te hebben gezeten weer op huis aan gaan. De spullen werden in beslag genomen en de boete zal nog volgen.

Klik hier voor het politiebericht. (http://www.politie.nl/groningen/ nieuws/persberichten_maandag _2_mei_2005.asp)

Landelijke Poster 2005

De landelijke poster voor 2005 is klaar. De poster zal door Project 2 worden verspreid in gemeenten waar de Heksennacht niet, of niet meer actief is. We hopen zo meer mensen te bereiken en nieuwe steden te werven voor de Heksennacht in 2006. De poster is ontworpen door Yolanda van de Heksennacht Amsterdam.

______________2004____________________

Routewijziging in Amsterdam

In Amsterdam is de route van de demo aangepast, dat houdt in dat het officiële einde van de demo op het Leidseplein zal zijn.

Stickerstrijd in Groningen

In Groningen is er naar aanleiding van heksennachtstickers een stickerstrijd losgebroken tussen christenen en de heksennacht. De christenen plakken de heksennacht stikkers over met stikkers met evangelische teksten. Zij proberen ook de posters van de heksennacht van de muren te pulken. De Groningse vrouwen hebben in strijd tegen deze acties meer materiaal verspreid. Daarnaast zijn vrouwen op de straten letterlijk zichtbaar gemaakt door grote vrouwentekens op de straten te schilderen.

Een dag voor de Heksennacht kreeg Groningen een anonieme e-mail binnen, van iemand die zich 'sneaky person' noemde. Dit is de ingekorte tekst van de mail:

Beste vrouwen,
"Ik wil graag mijn excuses aanbieden voor het plakken van christelijke stickers over jullie stickers en het verwijderen van jullie PR materiaal. Het was niet netjes en te impulsief om iets van "heksen" op deze manier te verwijderen. Toen ik me iets meer in jullie gedachtegoed verdiepte kwam ik er achter dat ik als christen ook graag wil dat vrouwen liefdevol en respectvol behandeld worden, ook op straat. Wat mij afschrok was dat jullie je identificeren met heksen."

Groningen vind het ontzettend knullig en kortzichtig dat de stickerraar niet eerst heeft gekeken waar de Heksennacht over ging, maar is blij dat het geen actie betrof van verstokte patriarchale christelijken.

Oppasmannen solidair met de Heksennacht.

De oppasmannen zijn solidair met de Hexennacht tegen seksueel geweld in Amsterdam op 19 mei. Zij ondersteunen graag dit initiatief. Als eerste stap bieden zij daarom, in samenspraak met de organisatie, aan om op te passen. Zodat vrouwen die mee willen doen aan de demonstratie, hierin niet verhinderd zijn door de eventuele zorg voor kinderen, ouders of partner. Bovendien roepen zij andere solidaire mannen op om zich bij hun op te geven. Vrouwen die gebruik willen maken van deze mogelijkheid kunnen contact opnemen met de organisatie van de Hexennacht.

Contact:
Oppasmannen: oppasmannen@bust.com
Hexennacht: hexennacht@bust.com