plaatje heks

Heksennacht

nacht van de vrouwenkracht

Draaiboek voor de Heksennacht

Hier vind je tips die je kunnen helpen bij het opzetten van een Heksennacht in jouw stad. Handige adressen van de pers, wat leuzen die gebruikt zijn voor spandoeken, songs, hoe je een demonstratie organiseert hoe je de pers kunt bereiken etc etc.

De voorbereidingen

Begroting
Een van de eerste dingen die je moet als je een evenement organiseert, is te bedenken wat je wilt gaan doen. Hoe wil je de Heksennacht gaan aankleden; alleen een demonstratie, of ook informatiestands en een feest. Daarna kun je de financiën inschatten. Je stelt aan de hand van het programma dat je wilt gaan uitvoeren een begroting op. Je probeert daarbij de kosten natuurlijk zo laag mogelijk te houden en je gaat dan ook na welke inkomsten je uit de Heksennacht kan generen om de boel te bekostigen. Kun je bijvoorbeeld de opbrengst van een bar gebruiken voor de Heksennacht of moet je juist betalen voor de ruimte waar je het evenement houdt.

Subsidies
Als je een begroting hebt opgesteld, is het tijd voor de subsidieaanvraag. De kosten voor de Heksennacht zijn meestal groter dan de inkomsten. Om hierin tegemoet te komen kun je zelf proberen een benefiet te organiseren. Je kunt ook subsidiefondsen aanschrijven. Dit moet je wel ruim op tijd doen, omdat de meeste fondsen één keer in de zoveel maanden de aanvragen in behandeling nemen. Als je dan op tijd zeker wilt zijn van je financiën, dan is het noodzaak vroeg de subsidies uit de bus te doen. Kijk goed op de websites van de fondsen om te zien waar je aanvraag aan moet voldoen. Enkele mogelijke fondsen zijn:

MaMA Cash: www.mamacash.nl

XminY www.x-y.org

Vergunningen
Om een demonstratie te mogen houden moet je van de 'Openbare Orde' een vergunning hebben. Zo'n vergunning moet je aanvragen en wel een maand of wat van te voren. Je kunt hiervoor bij de lokale politie terecht, die weten wel welk telefoonnummer je moet bellen om melding te maken van de demonstratie. Ze mogen je demo niet zomaar verbieden, want we hebben recht op demonstreren. Je kunt ook géén vergunning aanvragen. Dat doen ze in Groningen bijvoorbeeld al jaren niet meer. Maar de politie kan dan moeilijk gaan doen. Aan de andere kant kunnen ze ook moeilijk gaan doen als je het wel aanvraagt, kijk maar in het archief. Een Heksennacht met politiebescherming is ook niet alles,...

Posters, flyers en stikkers
Het maken en vermenigvuldigen van een geschikte poster en flyer kan meer tijd in beslag nemen dan je zou verwachten. Begin daarom redelijk snel met een eerste opzet van je materiaal. Je kunt natuurlijk op deze site genoeg voorbeelden en teksten vinden die al eens gebruikt zijn voor een Heksennacht. Kijk voor actiemateriaal bijvoorbeeld eens in het ARCHIEF. De Heksennacht Utrecht heeft in 2007 een deelnemersboekje gemaakt, met liedjes en tips over veiligheid en zelfverdediging. Kijk HIER voor hun boekje.

Persbericht
Om de Heksennacht goed aan te kondigen kun je ver van te voren al checken wanneer de deadlines zijn van de bladen waar je graag de Heksennacht in vermeldt wilt zien. Mogelijke bladen zijn: Ravage (links radicaal), Omslag (milieu), de lokale straatkrant, Zij aan Zij (lesbisch en bi), de Opzij (feministisch), de straatkranten, de dagbladen, locale kranten en huis aan huis bladen en de tijdschriften voor vrouwen, zoals de Margriet, de Libelle, de Viva, de Yes, Tina etc etc. Een persbericht kun je faxen, mailen of over de post verzenden. Faxen en mailen werkt meestal het beste. Probeer zo interessant mogelijk over te komen met aansprekende titels en in het oog springende plaatjes. De pers krijgt elke dag zoveel persberichten dat jouw bericht makkelijk over het hoofd kan worden gezien.
Meestal kun je het beste een maand van te voren en een tot twee weken van te voren je bericht versturen. Het wordt erg gewaardeerd als je in het persbericht een quote zet, want dan kan de journalist dit zo overnemen en lijkt het net of ie iemand erover gesproken heeft. Kleinere locale bladen kun je het beste bedienen door ze een klein berichtje te sturen dat ze zo kunnen plaatsen, journalisten hebben weinig tijd en wat minder werk kost wordt sneller geplaatst!

Het Programma

De Heksennacht kent een aantal punten die meestal op haar programma staan;

Voorprogramma
In het voorprogramma wordt een uitleg gegeven wat de Heksennacht is. Soms wordt er een film vertoont van Heksennachten van voorafgaande jaren. Soms wordt er een lezing gehouden of is er gewoon een gezellige bijeenkomst en worden er liedjes geoefend en gesminkt.
Voor lezingen kun je denken aan mensen van 'blijf-van-mijn-lijf' huizen die iets kunnen vertellen over geweld tegen vrouwen en de opvang van vrouwen, mensen van de Fabel van de Illegaal die iets kunnen vertellen over de positie van illegale vrouwen, of De Rode Draad, de vakbond voor prostituees. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk.
Je kunt het programma ook uitbreiden. Een middagprogramma met een maaltijd voorafgaand aan de fakkeloptocht kan vaak ook prima. Dan is er ook tijd voor een langere feministische film (denk dan wel om de kinderen als er scenes in de film zitten die geweldadig zijn), een discussie tafel, een kinderknutselhoekje waar heksenhoeden kunnen worden gemaakt, misschien zelfs een workshop zoals een korte les in zelfverdediging. Je kunt naar vrouwencentra en buurtcentra gaan om zo vrouwen te vinden die op de Heksennacht iets willen doen.
Ook gezamelijk eten wordt erg gewaardeert. Handig is dan om vegetarisch te koken, en ook veganistisch eten in huis te hebben. Vrijwel iedereen lust veganistisch eten, maar vlees wordt niet altijd gewaardeerd. In Utrecht en Groningen maken ze voor het koken gebruik van de keukens van alternatieve (kraak-)restaurants.

De Fakkeloptocht
Voor de fakkeloptocht heb je een paar dingen nodig:

Voor de optocht gaat lopen is het handig nog even kort uit te leggen waarvoor er gedemonstreerd wordt. Eindig met een fikse leuze om de stoet in beweging te zetten en gebruik een mechafoon om zeker te zijn dat je verstaanbaar bent. Spandoeken kun je van oude lakens en wat verf maken. Mogelijke leuzen zijn: Heksennacht=Vrouwenkracht, Vrouwen nemen de straat terug, yes means yes and no means no, Vrouwen lastig vallen; eraf die ballen! etc. Fakkels kun je kopen bij tuincentra en feestwinkels. Je kunt naar een centra in de buurt gaan die demonstraties organiseert om zo achter het beste adres te komen, bv een Vredescentra, of de SP ofzo. De fakkels mogen niet te makkelijk uit waaien, dus let op wat je haalt. Je kunt de fakkels uitdelen als je genoeg geld hebt of ze verkopen tegen kostprijs. Een mechafoon kun je vaak bij dezelfde centra lenen of huren. Een mechafoon is handig om leuzen door te roepen, maar ook voor het praatje voorafgaand aan de demonstratie.
De route loop je van te voren ook even om te zien of er zich problemen kunnen voordoen zoals een opengebroken weg. Vaak loopt de Heksennacht door de hoerenbuurt en donkere parken, omdat vrouwen zich daar in hun eentje meestal niet veilig voelen. Je hebt een ordeploeg nodig van wat sterke vrouwen omdat een Heksennacht veel reacties van het publiek oproept. Die zijn niet altijd even positief. Spreek van te voren af hoe er moet worden omgegaan met een man die bv heel hard schreeuwd of zijn broek naar beneden trekt of die tussen de vrouwen probeerd te komen.
Trommels of pannen maken lekker veel herrie en geven de demonstratie pit. Als het je lukt zou een geluidswagen helemaal te gek zijn.

het Feest
Na de optocht wordt er vaak een feest gegeven. Je kunt een locatie hiervoor afhuren, of in een kraakpand gaan zitten. Meestal is het feest ook alleen voor vrouwen. Dat geeft een hele bijzondere sfeer. Je kunt DJ's vragen om te komen draaien of zelf wat vrouw-vriendelijke cd's meenemen. De opbrengst van het feest kan gebruikt worden om de kosten van de Heksennacht te drukken.