Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Feminist Aid Kit: Spreken voor een groep doe je zo

Sta jij met klotsende oksels te bibberen tijdens het geven van een presentatie of lezing? Dan ken vast al die truc om net te doen alsof iedereen in het publiek in z’n blootje zit. Maar helpt dat jou? Mij werkt dat alleen maar meer op mijn zenuwen. Al dat bloot vlees dat je aan zit te gapen,…. 

Hier zijn zes tips om wél goed uit je woorden te komen!

Foto van kunstenaar Spencer Tunick in Sao Paulo, Brazilië. 27 april 2002.

1) Bereid je goed voor

Een inkoppertje natuurlijk, dat weet ik ook wel. Maar het is wél waar. Weet wat je wilt zeggen en sta achter je boodschap. Omarm jouw verhaal en de prachtige presentatie die je erbij hebt gemaakt. Je hebt iets zinnigs te melden. Leer de kern van je betoog kennen alsof het je geliefde is.

2) Denk aan een goede structuur en stel rustpauzes of targets in

Begin je verhaal met een opening, leg dan het probleem voor en presenteer vervolgens je oplossing. Sluit af met een korte samenvatting en een call for action. Schrijf kernpunten op die je af kunt tikken tijdens het presenteren. Dat kun je makkelijk bereiken door er een power-point, prezi of andere presentatie bij te maken.

3) Oefenen, oefenen, oefenen

Om je boodschap te leren kennen, moet je haar oefenen. Ga voor de spiegel staan en geef de presentatie eens voor jezelf. Roep wat vrienden bij elkaar en geef hen je presentatie, met tekst én beeld. Precies zoals je het straks voor je collega’s, studenten, vrijwilligers of de burgemeester zou doen.

4) Film je presentatie

Wil je echt oefenen met je presentatieskills? Dan is het onontbeerlijk om je presentatie te filmen. Dus vind een camera en nodig die vrienden weer uit. Geef de presentatie opnieuw, en laat dit nu filmen. Als je de film terug kijkt, moet je eerst focussen op alles wat goed ging. Schrijf op waar je sterke punten liggen. Kijk het dan nog eens en stel een lijstje met suggesties samen waar je aan kunt werken. Misschien friemel je veel, zeg je vaak ‘euh’, of trek je rare gezichten als je iets niet meer weet. Noteer het en je zult merken dat het vanzelf al wat beter zal gaan.

5) Laat het los

Je hebt je best gedaan. Nu kun je lekker gaan slapen en goed uitrusten voor de grote dag. Dit was het. Accepteer wat er komen gaat. Blijf adem halen. En berust in het gegeven dat er altijd wel iets mis zal gaan. En dat dit ok is. Vertrouw op jouw kennis en voorbereiding. Jij bent de specialist, jij bent aan het woord. Des te ontspannender jij daar staat, des te beter je verhaal over zal komen en des te meer vertrouwen mensen zullen hebben in jouw visie.

6) Gebruik je zenuwen!

Sta je klaar in de startblokken voor je presentatie? Haal dan eerst diep adem, kijk rustig rond terwijl je je bedenkt dat deze mensen jou heel speciaal vinden. Zij zijn gekomen omdat ze jouw verhaal willen horen. Voel je spanning in je lijf en de alertheid die daarbij hoort. Je bent nu op je scherpst! Geniet van het moment!

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Feminist Aid Kit: Spreken voor een groep doe je zo”

  1. Nützliches Informationen. Glücklich Ich entdeckte Ihre Website Zufall und Ich bin überrascht fassungslos warum diese Ironie des Schicksals Unfall nicht passiert früher! Ich merkt es.

Leave a Reply