Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Dumpster Diving en Freeganisme in Nederland

Je hebt ze vast wel eens gezien, mensen die aan het einde van de markt tussen de hopen groenteafval zoeken naar fruit en groenten die met een beetje goede wil nog in te zetten zijn voor een gezonde maaltijd. Sommige marktkooplui jagen je weg, anderen geven je nog een hand extra overrijpe aardbeien mee. Daar kan immers nog wel een sapje van gemaakt worden. Of het nu uit principe is of uit armoede: skippen neemt in Nederland hand over hand toe. Er is zelfs een nieuwe levensstijl tot stand gekomen: freeganisten.

dumpster-diving-recycling

In Nederland zijn we rijk. Erg rijk. Zo rijk dat we eten weggooien. Thuis (ca. 10%), bij de supermarkt en de groothandel (ca. 4.5%), bij de verwerkingsindustrie (ca. 5%) en de boerderijen (ca. 17%). Containers vol goed en minder goed eten worden zonder pardon ter vernietiging aangeboden bij afvalverwerkingsbedrijven. Deze overdaad gaat natuurlijk ten koste van de reserves die onze planeet heeft. Het schrijnend tekort aan voedsel in delen van de wereld staat in verband met onze riante leefstijl. Er zijn een aantal dingen die je als particulier kunt doen om deze situatie enigszins tegen te gaan. Als je hier helemaal op los gaat, kun je jezelf een freeganist noemen. Zo’n iemand leeft van alles dat over is. Ze zoeken bruikbaar voedsel dat is weggegooid, dragen tweedehandse kleding en richten hun huis in met meubels uit de kringloop of van de straat. En als ze de goederen niet zelf kunnen gebruiken delen ze het uit via bijvoorbeeld weggeefwinkels.

Een mooi initiatief is dumpster diving, oftewel skippen. Dit houdt in dat je de containers van supermarkten, groothandels en fabrieken afstruint op zoek naar voedsel of producten. Veel voedsel dat door de Nederlandse industrie wordt weggegooid is namelijk nog prima, smaakvol en veilig te consumeren. De strenge regelgeving zorgt er echter voor dat producten vóór het verlopen van hun uiterste houdbaarheidsdatum worden verwijderd uit de winkel. Bovendien zijn de ‘houdbaar tot’ datums vaak riant genomen. Meestal kan het product nog prima na deze datum geconsumeerd worden. Kwestie van ruiken en je gezond verstand gebruiken.

Yoghurt kan bijvoorbeeld nog een maand (sommigen zeggen drie) na datum gegeten worden als je het koel bewaard. Eieren ook, pas als ze drijven in zout water zijn ze oud en niet geschikt meer. Ingeblikt voedsel blijft nog decennia lang goed. En soms worden er producten uit de schappen genomen, zodat je thuis komt met twintig zakken pure chocolade M&Ms. En omdat we in het Westen alles zo netjes per stuk verpakken, kan de buitenkant van de verpakking wel smerig worden, maar blijft het product zelf gewoon hygiënisch schoon.

Dumster diving wordt gek genoeg slechts gedaan door een handjevol mensen. Twee problemen liggen op de loer. Ten eerste de sociale afkeuring en ten tweede het juridische principe dat iemands afval bezit is. Afval meenemen van de straat of uit containers is diefstal.

 

Stelende armen

Omdat we in Nederland zo rijk zijn, halen velen hun neus op voor voedsel uit de container. Dat doen toch alleen zwervers? Eten uit de vuilnisbak wordt in ons land gezien als de uiterste sociale daling die er is. Erger kan het welhaast niet worden.

Gek genoeg is het feit dat onze containers vol liggen met voedsel terwijl er nog rammelende magen in eigen land en buitenland zijn, minder aanstootgevend dan het idee voedsel uit een container te eten.

Je zou denken dat alles wat in de container ligt, door de eigenaar is weggegooid. Diegene doet er dus afstand van. Maar natuurlijk kan een product in Nederland niet zonder eigenaar, dus is het zo geregeld dat afval wat je aan de straat zet de gemeente toebehoord, en afval in de containers valt onder het afvalverwerkingsbedrijf. Overigens is het grof vuil aan de kant van de weg pas officieel bezit van de gemeente op het moment dat deze het komt op halen, maar uit de praktijk is gebleken dat gemeenten het afval beschouwen als hun bezit vanaf het moment dat het op straat wordt achtergelaten. containerZij hebben immers in theorie het alleenrecht van ophalen. In theorie zou het ‘stelen’ van producten uit open afvalcontainers ook niet strafbaar zijn. Het is officieel pas diefstal als de eigenaar zijn bezit beschermd met een hek of slot. Maar in de praktijk krijg je net zo hard een bekeuring voor het skippen uit een open als uit een afgesloten container.

Skippen is voor mij een principekwestie en voor mijn woongroep een noodzaak. We skippen omdat we het belachelijk vinden dat goed voedsel wordt weggegooid, omdat we niet met de consumptiemaatschappij mee willen doen, en omdat we van een dubbeltje moeten rondkomen. Heb je geen container in de buurt, of durf je (nog) niet in de afvalbak te graaien? Vraag dan de lokale kleine supermarkt, bakker of slager, of zij eten voor je hebben dat ze anders zouden weggooien. Met een beetje mazzel heb je een Islamitische winkel bij je in de buurt. Zij geven je meestal graag het eten dat niet meer verkocht kan worden mee uit geloofsoverwegingen.

dumpster light

Dumpsterregels!!

 • Verstoor niet de rust van de buurt.
 • Ga pas skippen ver na sluitingstijd.
 • Wees stil en pas op met luidruchtige voertuigen, slaande deuren, en hard gepraat.
 • Houd het netjes, en gooi geen afval uit de container.
 • Maak geen ruzie over wie wat meeneemt.
 • Schijn met je zaklamp niet in mensen hun huizen, maar alleen in de container.
 • Wees vriendelijk voor voorbijgangers en leg desnoods uit wat je doet.
 • Neem niet alles mee, maar alleen wat je van plan bent te gebruiken. Je bent immers niet de enige die skipt.

 

 

 

 

Meer informatie over skippen als politiek statement: http://freegan.info

Video Taste the Wast: http://www.tastethewaste.com/

You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Dumpster Diving en Freeganisme in Nederland”

 1. Idis says:

  Hey Esmeralda! Goed artikel! Er is zeker niets mis met dumpsterdiven! 🙂

  Maar ik denk dat een ander gedeelte van het probleem van waarom niet meer mensen het doen ook een beetje ligt aan een klein gedeelte van de dumpsterdivers. Ik ken een hand vol dumpsterdivers, maar vreemd genoeg willen deze specifieke mensen geen informatie delen over ‘hun’ containers. Dat vind ik erg raar. De mensen waar ik over praat zijn ook nog eens heel principieel tegen verkwisting en dat is waarom ze dumpsterdiven, maar toch, het vooruitzicht op gratis voedsel maakt gierig ben ik bang.

  In eerste instantie wou ik ook graag dumpsterdiven uit principe, toen wouden ze al niet helpen met tips. Het leek eerder alsof ze het idee hadden dat ze ‘geheime informatie’ hadden die niet gedeeld mocht worden. Maar toen ik daarna uiteindelijk door een grote medische rekening een paar maanden hooguit 2 tientjes voor voedsel had en men nog geen informatie wou delen maakte dat idee van verkwisting me nog veel kwader. Net zoals ik toen, zijn er zoveel meer mensen die gewoon voedsel nodig hebben en dat niet hebben. En dat voedsel gooit men vervolgens in de vuilnisbak.

  Ik liever zien dat deze informatie juist breder verspreid werd. Wellicht komt er dan aandacht voor de bizarre verkwisting in onze supermarkten. Hoe meer er gedumsterdived wordt, hoe minder er verkwist wordt. Hoe meer supermarkten hier ‘last’ van krijgen, hoe groter de awareness wordt. Wie weet, misschien gaat men er dan wel eens over nadenken en er iets mee doen.

 2. Esmeralda says:

  Tja, ik denk dat mensen hun informatie niet zomaar willen delen omdat ze bang zijn dat anderen dan het plekje zullen verprutsen door bijvoorbeeld te vroeg langs te gaan, of door rommel te maken. Aangezien je nooit de hele inhoud van zo’n container kunt meenemen, is het niet gierigheid dat maakt dat mensen de door hun gevonden plekjes niet willen delen. Probleem is eerder dat als de winkels door hebben dat er mensen aan hun containers zitten, deze dan standaard op slot gaan!
  Het enige wat je kunt doen is ‘s avonds rond fietsen bij supermarkten en zelf op zoek gaan naar containers. Dat doen de andere dumpsterdivers immers ook. Het is even infesteren, maar als je dan een container vind, heb je er ook lang plezier van!

 3. annemarie bouwman says:

  hallo,
  ik zoek voor een afstudeerproject een persoon of meerderen die aan dumpster diving doen.

  we willen daar graag filmpje over maken maar het is NIET voor publicatie bedoeld

  kan iemand mij aan namen en nummers helpen?

  hoor het graag dank
  annemarie
  0356719058

 4. […] in mijn mailbox om een lezing te komen geven over vrouwen in de geschiedenis of over zoiets als voedselverspilling.  Ik doe het graag, maar er is één obstakel; er is nooit […]

 5. […] Tijhoff, E. (2013, 3 15). Dumpster Diving in Nederland. Opgeroepen op 3 25, 2016, van Esmeralda Tijhoff: http://www.esmeraldatijhoff.nl/dumpster-diving-in-nederland/ […]

 6. daniel says:

  hi are there any divers in enschede? i want to learn dumbster diving. please send me more info. thx. god bless you all. daniel

 7. admin says:

  Hi Daniel!
  I would suggest you find a connection to the local squatscene. You could try to look at indymedia.nl for interesting places and events.

  Good luck!

Leave a Reply