Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY – Klei

Tegenwoordig kun je alles kopen. Maar voor het milieu én je portemonnee is het fijner als je zelf aan de slag gaat. Daarom zal ik simpele DIY (Do It Yourself) recepten plaatsen. Dit keer gaan we klei maken. Kleine kinderen spelen graag met klei, maar het spul is in de winkel erg duur. Onnodig!

klei_3

Je hebt nodig:

300 gram tarwebloem
150 gram zout
200 ml water
1 eetlepel baking soda
1 eetlepel olie
voedselkleurstof

mengkom
koekenpan

Zo doe je het:

Meng de bloem met het zout en natriumbicarbonaat.

Meng het water met je kleurstof. In plaats van voedselkleurstof kun je ook cacaopoeder (voor bruin), kerrie (voor geel), bietensap (voor rood) of spinaziekookvocht (groen) gebruiken.

Voeg het water en de olie bij het mengsel van bloem en zout.

Goed kneden.

Zet een koekenpan op een middelhoog vuur. Doe daarin je brok klei. Bak de klei tot deze gaat glanzen, schep het regelmatig om. Pas op dat de klei niet verbrand! Zodra de klei gaat glanzen, kun je deze uit de pan halen.

Na het kleien kun je de klei in een bakje of zakje maanden bewaren.

Je kunt de figuurtjes die de kids hebben gemaakt ook bakken. Bak het dan ongeveer 1 uur op 100 graden.

 

klei maken

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “DIY – Klei”

  1. Simone says:

    Is dit eetbaar

  2. admin says:

    Jazeker! Net als zoutdeeg. Dat gaan we ook binnenkort nog eens maken met de kinderen.

  3. […] DIY (Do It Yourself) recepten plaatsen. Dit keer gaan we zoutdeeg maken. Het lijkt erg op de klei die we eerder hebben gemaakt, maar die klei was voornamelijk om mee te kleien. Zoutdeeg droogt […]

Leave a Reply