Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Hydrofoob zand

DIY: Hydrofoob zand

Wat hydrofoob zand nou weer is? Het is een beetje maf spul, dat is bedacht om olievervuiling op water tegen te gaan. Het zand kan namelijk niet nat worden, en als je het op water gooit, blijft het droog. Het neemt dan een vaste vorm aan. Maar het kan zich wel binden aan olie, dus als je het op een olievlek in de zee gooit, ‘pakt’ het zand de olie en neemt deze mee naar de bodem van de zee. Daar blijft het dan als het ware ‘opgesloten’ in het zand.

Je kunt met dit zand leuke proefjes doen en je kinderen alvast interesseren voor verdere scheikundige proefjes. Maak het zand een paar dagen van te voren zelf met behulp van een spuitbus met impregneer, zoals die bussen die je koopt bij de schoenenwinkel om je schoenen of kleding waterdicht te maken.

Kleine kinderen zullen er niets aan vinden want dit zand is niet bedoelt om ermee te kneden en je mag het zeker niét in je mond stoppen. Pas vanaf een jaar of vier, vijf zullen kinderen de maffe eigenschappen van dit zand waarderen.

 

Dit heb je nodig:

  • Spuitbus impregneerspray (waterafstotende spray voor textiel en of schoenen)
  • Zandbakkenzand
  • Zeef

Zeef en droog het zand eerst uitvoerig. Laat het bijvoorbeeld een uurtje in de oven staan om het goed uit te drogen. Spreid het zand vervolgens in een dun laagje op een bord uit. Bespuit het zand met de inpregneerspuitbus. Laat het goed drogen, schud de boel op en bespuit het nog eens. Laat het zand vervolgens een dag drogen en bespuit het dan nogmaals. Laat het tot slot nóg een dag drogen.

Dit zand is dus wat lastiger te maken dan kinetische zand, maar dit zand is dan ook heel bijzonder. Gooi het zand in water en kijk hoe het zal een vaste vorm aanneemt op de bodem. Giet het water weer weg, en kijk hoe het zand zal weer uit elkaar valt tot een hoopje droog zand.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply