Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Eenvoudig en snel jam maken op oma’s recept

Mijn buurman kwam met zakken vol pruimen aanzetten. De bramenstruik in de tuin hing zwaar van vrucht naar beneden. De bessenstruiken bleven maar nieuwe besjes produceren,… HELP! Daar kwam oma, en in een handomdraai stonden er potten heerlijke jam op tafel. Hoe deed ze dat toch?

Met wat behulp van vrijwillige kinderarbeid werden alle pruimen van vrucht ontdaan en de bramen geplukt en gewassen. Oma deed vervolgens simpelweg alle vruchten in een pan, ééntje voor de pruimen en ééntje voor de bramen. Daar ging een bult suiker bij voor de houdbaarheid. Sommigen doen er ook een scheutje citroensap, dat is lekker fris en werkt als voedingszuur bij aan de houdbaarheid. Bij de bramen goot oma een derde pot honing (volgens mij was de suiker zoek). Lekker proeven natuurlijk of het niet nog te zuur is.

Vervolgens liet ze de vruchten met het suiker uren lang koken. Af en toe schepte ze het om en prakte ze het fijn om de vruchten nog sneller helemaal kapot te laten koken. De tijd die nodig is om de vruchten kapot te koken hangt af van de type vrucht en vooral van de hoeveelheid in je pan. Kook gewoon lekker door tot het er als jam uit ziet. En als alles dan helemaal aan gort is gekookt, heb je jam!

Nou dat was wel héél makkelijk.

De moeilijkheid zit ‘m voor mij ook niet in het maken van de jam. Het is zo lastig om de jam goed houdbaar in potjes te krijgen. Oma deed het zo: maak kleine glazen potjes met een schroefdeksel schoon, haal de papiertjes er helemaal vanaf. Zet een pan water op, mét de potten en deksels erin. Breng de pan aan de kook en laat het drie minuten koken.

Haal de potten uit de pan en zet ze op een theedoek op het aanrecht. Zet ze niet direct op een (koud) aanrechtblad want dan knappen ze. Schep vlug de jam erin, doe de deksel er op, en zet de pot op de kop zodat de lucht naar boven gaat. De jam is op deze manier zes maanden tot een jaar houdbaar. Voor nog betere houdbaarheid zet je de jampotten met deksel op de kop in het kokend water voor  nog eens drie minuten.

Plak er een label op met wat er in de pot zit en KLAAR!

In het kort:

Wat heb je nodig

  • eigengemaakte jamvruchten
  • suiker (ongeveer  ¾ de hoeveel als dat je aan vruchten hebt)
  • glazen potten met schroefdeksel

Hoe doe je het

Kook de vruchten met een lading suiker enkele uren lang tot ze helemaal kapot zijn gekookt.

Maak de glazen potten grondig schoon. Leg ze met losse deksels in een pan met water en breng dat aan de kook. Laat drie minuten koken. Zet de potten op een theedoek en schep de jam er meteen in. Doe de potten dicht en zet ze een tijdje op de kop. Of zet de potten op de kop in een pan met water, breng dit aan de kook en kook voor drie minuten. Haal ze er dan weer voorzichtig uit en zet het op een theedoek. Pas op dat de potten niet breken door plotselinge temperatuurverschillen.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply