Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Deodorant

Tegenwoordig kun je alles kopen. Maar voor het milieu én je portemonnee is het fijner als je zelf aan de slag gaat. Eva en Laura bevolen me dit recept aan voor home made deodorant.  Ik heb de samenstelling een beetje aangepast omdat ik haar recept te kruimelig vond. Deze deo smeer je met een vinger of een stokje onder je oksel.

deoDeodorant stinkt

De deodorant die je in de winkels koopt bevat natuurlijk een hoop chemicaliën. De parabenen en aluminium in deodorant werden in 2003 in verband gebracht met borstkanker en alzheimer. (zie McGrath) Zijn resultaten zijn daarna niet bevestigd, maar het verhaal van deo en kanker heeft zich ferm geworsteld in het collectieve geheugen.

Feit is in ieder geval dat de productie van deodorant een aanslag is op ons milieu en dat het product chemicaliën bevat waar je gerust bezwaren tegen kunt maken. Daarom hier een recept voor een goed werkende home made deodorant op basis van kokosolie en baking soda.

Zo werkt het

De hoofdbestanddelen baking soda en kokosolie doen al het werk. Baking soda bindt zuren en neutraliseert zo de geurtjes die deze zuren afgeven. Baking soda maskeert de geur dus niet, maar verwijdert de oorzaak ervan. Toch is het beter baking soda niet massaal op je huid te smeren. De pH waarde van baking soda is vrij hoog waardoor het je huid kan irriteren.

Kokosolie heeft een anti-bacteriële werking waardoor het luchtjes tegen gaat. Voeg tea tree druppels toe voor een nog sterker effect. Als je deze deodorant een tijdje gebruikt, zul je merken dat je minder gaat zweten. Bij sommige mensen irriteert de baking soda op hun huid. Kies dan voor het recept voor de gevoelige huid die je hieronder vindt.

 

Dit heb je nodig voor de normale huid

6 eetlepels geurloos kokosvet

4 eetlepels baking soda

4 eetlepel maïzena (of arrow root)

10-15 druppels etherische olie (bv lavendel of citroenmelisse en tea tree)

eventueel een beetje amandelolie

 

Zo doe je het

Smelt de kokosolie au-bain-Marie. Roer de baking soda en maizena door elkaar. Voeg de kokosolie toe en meng het geheel tot je een vettig en korrelig deeg hebt. Voeg de essentiële olie toe. Als je tea tree toevoegt, is het aan te bevelen dit eerst door een beetje amandelolie te roeren en dan toe te voegen.

De maizena of arrow root werkt tegen de geur. Vanuit milieu overwegingen is arrow root aan te bevelen, de productie daarvan is minder belastend dan die van maizena, en je hebt dan een GMO vrij product.

Je kunt ook wat van de kokosolie vervangen door shea boter, dan blijft je deo wat langer hard bij warme temperaturen.

Bewaar de deodorant in een klein potje, of koop hier speciale deodorant houders voor, van die push-up dingen. Omdat kokosolie snel smelt, moet je de deo op een koele plek bewaren. 

Smeer wat deo onder je oksel met je vingers of een kwastje. Wacht even voor je je kleren aantrekt om plak-en vlekken te voorkomen.

 

Voor de gevoelige huid

Bij een gevoelige huid kan de baking soda een branderig gevoel geven. Je moet dan even experimenteren met de verhoudingen. Probeer zo min mogelijk baking soda te gebruiken. Vervang de maizena voor arrowrootpoeder. Gebruik in verhouding meer kokosolie (bv 2 lepels meer) en doe er 4 lepels olijfolie bij.

 

 deo2deo3

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “DIY: Deodorant”

  1. Eminent Esmeralda,
    I never use any deodorant. Is that permitted? Nobody ever complains about my body-odor, or enlarges our bodydistance. I must admit that sometimes I like to put herbs like thyme or rosmarin or mint or oregano or celery etc. on my face.
    I keep my armpits and other square inches of skin where deo’s often are used clean by my morning shower, an occasional dive into the sea or visit to other kinds of water, under a roof, like a jacuzzi! or in the open air, like rain.
    So why your “oration pro deo” (Latin!) ?

Leave a Reply