Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

DIY: Aloë Vera

aloe vera plantNet als calendula wordt ook Aloë Vera wel aangeduid als Wonderplant omdat het een helende en geneeskrachtige werking heeft. Cosmetische producten worden dan ook vaak aangeprezen met verwijzing naar de Aloë Vera die erin zou zitten. Maar dergelijke producten maken hun claims eigenlijk nooit waar (Bozzi, 2007). Heb je (vaak) huiduitslag, eczeem, een wondje, of een litteken? Dan kun je beter die producten uit de winkel laten staan en een Aloë Vera plant in huis nemen! 

In landen waar de plant gewoon aan de kant van de weg groeit, zoals Griekenland of Indonesië, is het vrij gebruikelijk een stukje van het blad van de plant af te breken en de gel in de plant op een wondje of muggenbult te smeren. In Nederland komt de plant van nature niet voor, maar je kunt de plant heel goed in huis nemen. Aloë Vera is extreem makkelijk te onderhouden, en het plant zichzelf via de wortels ook nog eens voort, zodat je nooit zonder hoeft te zitten.

Een Aloë Vera plant lijkt op een cactus. Het bestaat voor 95% uit water en heeft 5% van de begeerde werkzame stoffen, zoals mineralen, vitamines en antioxidanten. Het binnenste van het Aloë Vera blad bevat slijmerige weefsel wat we Aloë Vera gel noemen. Deze gel werkt kalmerend op de huid, en bevat een natuurlijke ontstekingsremmer.
De gel werkt door de antischimmel, antivirale en antibacteriële goed bij een geïrriteerde, of verwonde huid, zoals het geval is bij acne, eczeem en psoriasis. Door de anthraquinone die in de plant zit, werkt ze ook pijnstillend, daardoor is de gel ook goed tegen insectenbeten, kleine brandwonden en verbrande huid door de zon. Het spul zou zelfs de veroudering van de huid tegen gaan.

 

Zo verzorg je een Aloë Vera plant:

Plant de Aloë Vera in een ruime pot met goede drainage, leg bv wat van die korrels op steentjes op de bodem van de pot voor je er aarde in doet.

Zet een Aloë Vera plant in je vensterbank. Liefst in een lekker zonnig plekje.

De plant zal zich via uitlopers proberen te vermenigvuldigen. Pluk de uitlopers en laat ze even twee dagen liggen. Stek ze dan in een potje met 2 delen compostaarde en één deel gewoon zand.

De plant is gewend aan droog klimaat, dus verzuip haar niet! 1 Keer per maand matig water geven is voldoende.Als de plant te nat wordt, zullen de bladeren slap gaan hangen.

aloe vera op je huid smeren

Zo gebruik je de plant:

Breek een blad af

Snij het blad open

Smeer de gel op de huid

Je kunt het blad ook met de open kant op je huid leggen, dat is bijvoorbeeld bij lichte brandwonden het prettigst om te doen.

Je kunt het blad nog enkele dagen bewaren in een bakje in de koelkast.  Als de gel verkleurt, kun je het niet meer gebruiken.

 

aloe vera open snijden

 

aloevera-stap4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply