Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Mag dat? Bomen en vogels op de ADM.

Lees ook De ADM van Boissevain

De ADM wordt nog steeds bedreigd. Het terrein heeft zich ontwikkeld van leegstaand droogdok tot een kunstrijk natuurgebied. Toch staan er maar liefst 470 bomen op de lijst om te worden gekapt. De mede-eigenaar Chidda Vastgoed en de beoogde huurder Koole Maritiem Bv. begonnen vorige week al vrolijk aan de kap terwijl er nog een bezwaar tegen de kapvergunning loopt. Zul je zien dat achteraf blijkt dat de vergunning niet verleent had mogen worden, maar dat dan de bomen al vernietigd zijn. Foutje bedankt. 

Winterkoning

De bomen staan voor de hekken van de ADM, maar maken onmiskenbaar onderdeel uit van het natuurgebied. Het stuk is een transitieterrein voor dieren en planten tussen de stedelijke delen en de industriële en verderop de landelijke gebieden; van de Brettenzone, naar het Noordzeekanaal en de Natura2000 gebieden van Westzaan. In het gebied leven volgens eerder natuurkundig onderzoek diverse bedreigde diersoorten, zoals de rugstreeppad die daar overwinterd, en de ransuil, buizerd en dwergvleermuis. Chidda en Koole hebben daarop een andere ecoloog in de arm genomen die een voor hen gunstigere uitslag wist te melden. Vandaag kwam er weer een ecoloog langs bij het terrein, die vast stelde dat er nog helemaal geen vogels aan het broeden zijn. De bewoners wijzen echter onder andere op de winterkoninkjes die al druk in de weer zijn.

De kap van de 470 bomen is nodig om een weg aan te leggen naar de ADM. Die weg is op haar beurt weer nodig als het terrein ontwikkeld wordt tot een scheepsslooperij van Koole. De kap is dus voor een weg die er mogelijk komt indien het terrein na onderzoek geschikt blijkt voor eventuele scheepssloperij en de gemeente de benodigde vergunningen verstrekt. We hebben het dus over de vernietiging van een natuurgebied bij Amsterdam vanwege een kleine kans op economische bedrijvigheid. Zelfs de rechter en burgemeester Van der Laan hebben vraagtekens bij de plannen voor een sloperij gezet omdat er nog een hele batterij aan onderzoeken moeten plaatsvinden.

Ondertussen gaan de ADM bewoners en sympathisanten door met hun protest. Om duidelijk te maken aan buitenstaanders hoeveel leven er op en om de ADM woont, hebben zij opnames gemaakt van de vogels op het terrein. Hieronder zie je de link naar soundcloud met de geluiden.

Zie voor meer nieuws: www.at5.nl

 

Opname van vogelgeluiden op de ADM

On the 1st. track zanglijster, groenling, winterkoning, heggenmus, koolmees and pimpelmees
On the 2nd. track heggenmus, groenling, winterkoning, koolmees, pimpelmees and merel

 

demonstranten houden bomenkap adm terrein tegen

Atv5: Demonstranten houden bomenkap ADM terrein tegen

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Mag dat? Bomen en vogels op de ADM.”

Leave a Reply