Esmeralda Tijhoff

Some thoughts on History, Politics, and the Art of Living

Promoveren is werk!

Nederland zou een kennisland zijn. Een land waar men wetenschap, innovatie en onderzoek hoog heeft zitten. De kenniseconomie zou de redding zijn van het Nederlandse arbeidsveld waar mensen zich te goed voelen om het vuil van de straat te prikken of in het slachthuis de kippen aan de band te hangen,… Terwijl de politiek met de mond onze universiteiten de hemel in prijzen, snaaien zij achter onze rug om de financiële middelen weg.

Wil je onderzoek doen? Ga dan maar eerst een half jaar onbetaald werken aan een NWO aanvraag waarvan er vervolgens maar zó weinig worden toegekend dat zelfs de briljante projecten worden geweigerd. Wil je promoveren aan de universiteit? Krijgen wij nog betaald voor onze werkzaamheden, het ziet er naar uit dat de nieuwe promovendi geld moeten toeleggen om keihard te mogen werken aan de opbouw van onze kenniseconomie. Zo doen ze dat in Nederland.

Een tweede studie is tegenwoordig al alleen nog weggelegd voor de welgestelden, en daar kunnen de aio’s zich straks bij aansluiten. “Want een studentpromovendus zonder rijke ouders of een flinke spaarpot gaat het volgens het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) en de vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo en VAWO niet redden. De onderhandelingen tussen de universiteitenkoepel VSNU en het ministerie van onderwijs lopen nog, maar de vakbond gaat ervan uit dat de promovendus straks een uitwonende studiebeurs van 934 euro netto krijgt. Daar moet het collegegeld van 1713 euro per jaar nog vanaf, plus de studieboeken.” [Trouw 4 okt 2011]

 

Meer informatie:

Geen Bursalenstelsel!  http://promovendus.org/

Trouw 4 okt 2011: ‘Promoveren is werk, geen studie’

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Promoveren is werk!”

  1. Eelco says:

    Wat een belachelijk voorstel! De arbeidsvoorwaarden (m.n. salaris) en carriere-perspectieven zijn nu al zo matig dat alleen de bovenmatig geinteresseerde master-studenten een Ph.D.-traject overwegen. Hiermee is het gewoonweg onhaalbaar en onredelijk.

Leave a Reply